TV HABER

Taha Akyol'dan bir belgesel daha 1919-1920

1919-1920 belgeselinde, Birinci Dünya Savaşı’ndan galip çıkan devletlerin Anadolu’yu paylaşma kavgası ve Milli Mücadele anlatılıyor.

Taha Akyol'dan bir belgesel daha 1919-1920

CNN TÜRK25 Mart Cuma gününden itibaren her Cuma saat 21:00’de, Taha Akyol’un hazırladığı 10 bölümden oluşan “1919-1920” belgeselini ekrana getirmeye başlıyor. 1919-1920 belgeselinde, Birinci Dünya Savaşı’ndan galip çıkan devletlerin Anadolu’yu paylaşma kavgası ve Milli Mücadele anlatılıyor.

Türkiye tarihinde yıkılışı, direnişi ve kurtuluşu temsil eden iki önemli yıl olan 1919 ve 1920 yıllarında Mondros Mütarekesi ile başlayan süreç İstanbul ve İzmir’in işgalleri ile devam etmiş, bağımsız Türkiye’nin ışığı 1920’de Ankara’dan yükselmişti.

Merak edilen birçok sorunun yanıtını veren belgeselde, Türkiye'de ilk kez yayınlanacak belgeler de bulunuyor.

Müziklerini Onur T. Yıldırım'ın bestelediği, kurgu yönetmenliğini Aytül Tekin'in, yardımcı yönetmenliğini Burak Örnek'in yaptığı belgeselin yapımı sırasında Reuters, Pathe gibi yabancı arşivlerin yanı sıra Başbakanlık Osmanlı Arşivi, TBMM Kütüphanesi, Genelkurmay ATASE Başkanlığı, IRCICA, İBB Atatürk Kitaplığı, İSAM Kütüphanesi, Milli Kütüphane gibi kurumların, Mehmet Ö. Alkan, Hasan Saltık, Prof. Dr. Bingür Sönmez gibi araştırmacıların özel arşivlerinden de yararlanıldı.

1919-1920'nin ilk bölümünde: Ekim Devrimi'yle Rusya'nın savaştan çekilmesi, bir bakıma Sevr Anlaşması'nın "çekirdeği" olan 1. Dünya Savaşı sırasında yapılan gizli anlaşmalar, Yunanistan'da İtilaf Devletleri'nin ateşlediği Kral Konstantin-Başbakan Venizelos çatışması, gizli Sykes-Picot Anlaşması'yla paylaşılan Mezopotamya ve Ortadoğu'nun yeniden şekillenmesi anlatılıyor.

1919-1920 belgeselinde dönemin tanığı siyasi ve askeri aktörlerin rapor ve mektuplarının yanısıra; Rauf Orbay, Fevzi Çakmak, Liman Von Sanders, Kazım Karabekir, İngiliz casus Thomas Edward Lawrence, Osmanlı ordusundan ayrılarak isyancılara katılan Osmanlı subayı Faruki Bey, Fahri Belen, İsmet İnönü, gazeteci Ziya Şakir, Ahmet Emin Yalman, İbnül Emin Kemal Bey, Lütfi Simavi Bey, Şevket Süreyya Aydemir, diplomat Ali Fuat Türkgeldi gibi tanıkların anılarına da yer veriliyor. Ayrıca Alexander Anastasius Pallis, Margaret Macmillan, James Barr, Laurence Evans, Basil Liddell Hart, David Fromkin, Miriam Kent, Gwynne Dyer, Lord Kinross, Andrew Mango, Gotthard Jaeschke, Eric Zürcher gibi tanınmış tarihçi ve yazarların kitaplarından alıntılar da belgeselde yer alıyor.

ÇOK OKUNANLAR