Tabletler dergiciliği öldürecek mi?
Peki tablet bilgisayarlar ve mobilleşen dünya dergicilik için tehdit mi? İşte cevabı...
Uzun yıllar dergi grubu üst düzey yöneticiliği yapan Turkuvaz Medya Digital Strateji Koordinatörü Onur Yıldırım Aktüel Dergisi'ne verdiği röportajda "tam tersine içinde fırsatlar barındırıyor" diyor.
- Geleneksel yayıncılık ile dijital yayıncılık arasındaki en büyük fark ne?
Bir anlamda "okur", "kullanıcı"ya dönüştü. 2000'lerin ilk yıllarında herhangi bir şeyin internette popüler olması aylar alıyordu. Şimdi dakikalar içinde popüler olunabiliyor. Bunun en büyük sebebi "doğuştan dijital"ler.1985 öncesi doğanlara dijital göçmen, sonrası doğanlara "doğuştan dijital" deniyor. Doğuştan dijitaller cep telefonsuz, internetsiz dünya bilmiyor. Teknoloji onlar için yürümek gibi saydam bir his. Hiçbir zaman kullanım kılavuzu okumuyorlar, çünkü gösterge diline çok hakimler.
- Doğuştan Dijitaller derken...
1985 öncesi doğanlara dijital göçmen, sonrası doğanlara "doğuştan dijital" deniyor. Doğuştan dijitaller cep telefonsuz, internetsiz dünya bilmiyor. Teknoloji onlar için yürümek gibi saydam bir his. Hiçbir zaman kullanım kılavuzu okumuyorlar, çünkü gösterge diline çok hakimler.
- İnternetin etkisi hep böyle sürecek mi? Yoksa etkisini günü gelip matbaa gibi kaybedecek mi?
Teknoloji toplumu tarih boyunca şekillendirdi. Bu ilk değil. Buhar makinesi, tren, elektrik, petrol şimdi de interneti kullanarak şekillendiriyor. İçinde bulunduğumuz Kontrodiev Dalgası 2020'de bitecek. Bugünkü teknolojiler yeni dalgada devre dışı kalmayacak, içinde gömülü olacak. Mesela Facebook'un gibi sitelerin çok hızlı yükselişi, potansiyelin realize edildiği dalganın son dönemine girdiğimizin işareti.
-Tabletler neyi değiştirecek?
Tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için klasik web tarayıcılar çok kullanışsız. App Store'dan indirilen uygulama sayısı bu yüzden müzik ve video sayısını geçti. Tablet bilgisayarlar sanıldığı gibi dergiciliği öldürmeyecek. Aksine klasik web sitelerini bitirecek. Adapte olan dergiler yaşamaya devam edecek.
-Hangi yayınlar hayatta kalacak bunun bir kuralı var mı?
Twitter'ı sadece evdeki masaüstü bilgisayarınızdan kullanabildiğinizi düşünün... Dergilerin sorunu bu.
-İnternet bedavayken, paralı içerik satışı zor değil mi?
Geçtiğimiz Ekim ayında Hearst, dergilerinin dijital edisyonları 300.000 adet aylık satışı aştı. Bir yıl önce 30 bindi. Tabletin payı arttıkça bu rakam artacak. Hearst şöylea bir strateji belirledi: Okur neredeyse derginin içeriği orada! Potansiyel gördüğü için agresif davranıyor. Bunun geleceği çok parlak.
- Dergilerin bayii yerine internetten satılması gibi...
2015 yılında 15 milyar adetten daha fazla cihaz internete bağlı olacak. Eskiden bir derginin her sayfasının fiyatlandırılıp kullanıcıya satılması saçma olurdu. Şimdi mikro ödeme gelir modelleriyle bu yapılabiliyor. Yakında herkes daha çok internete bağlanacak ve herkesin online olduğu dünyada ek servisler için küçük paralar ödemek gerekecek. Zira siz "çevrimiçi" oldukça çeşitli hizmetler tüketeceksiniz ve "mikro işlemlerle" bedelini ödeyeceksiniz.
- Türkiye için durum nasıl? İnsanlar daha mı tutucu?
Gelişmekte olan ülkelerin hep aleylerinde olan genç ve fakir demografileri bu kez silahları. Çünkü nüfusun çoğu eski teknolojiyi bilmediği zaman bariyer yaratmaz yeni teknoloji daha çabuk benimsenir. Buna Teknolojik Sıçrama deniyor. Teknolojik sıçramanın etkisi çok büyüktür. İnternet bu toplumlarda farklı hızda şekillenir. Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye'nin cep telefonu kullanımı ve facebookta başı çekmesinin sebebi bu.
- Siz bir yandan Türkiye'nin en iyi dergi yöneticileri arasında gösteriliyorsunuz. Dergi pazarının şu anki durumu ve gidişatını nasıl görüyorsunuz?
Dergi yöneticileri 2009 krizi ile birlikte paniğe kapıldılar. Forma sayılarını, kağıt kalitelerini düşürdüler, satış fiyatını arttırdılar. Okur buna çok net tepki verdi. Dergiler dijitali rakip olarak görmeden, okuru yayın stratejilerinin merkezine alıp radikal hamleler yapmalı. "Doğuştan dijital" genç kitleyi yakalamayı başaramayan dergi grupları kan kaybetmeye mahkum. İnternet sitesi açmak çözüm değil. İçerik ve teknoloji bir bütün olarak yeni hedefler koymak, kitleyi yakalamak, kârlılığı arttırmak gerekiyor.