MEDYA KÖŞESİ

Survivor Turabi'yi yerden yere vurdu

Radikal yazarı Tayfun Atay, Survivor 2014'te ön plana çıkan Turabi'yi analiz etti. Atay, Turabi için "arzu ve hınç" gönüllüsü dedi.

Survivor Turabi'yi yerden yere vurdu
Acun Ilıcalı'nın bu sene Survivor seçmelerinde dikkatsiz davrandığını yazan Tayfun Atay, bomba bir Turabi analizi yaptı. Agrasif tavırlarıyla dikkatleri çeken Turabi için "hepinizi gömerim" derken şaka yapmıyor, gömer mi gömer" ifadesini kullandı Atay.

İşte Tayfun Atay'ın daha şimdiden çok konuşulan Turabi için yaptığı çarpıcı analiz:

ARZU VE HINÇ GÖNÜLLÜSÜ

Turabi, Clubber gibi yükselme arzusuyla yanıp tutuşan ama bir ‘hınç’la da bilenmiş, üstüne üstlük Tayland Boksu’nda ustalaşmış ‘gönüllü’ yarışmacısı bu yılki Survivor’un… 2004 yılında kendisiyle yaptığım söyleşide Nurdan Gürbilek’in ‘popüler kültürün iki yüzü’ olarak işaret ettiği ‘arzu ve hınç’ metaforunun ete-kemiğe bürünmüş hali de denilebilir onun için…


Gürbilek o söyleşide ‘sıradan’ın popülerleşme isteğinin günümüzün kültürel iklimine damgasını vurduğunu; ‘sıradan insan’ın da görüntü dünyasından payını almak istediğini; ama ne olursa olsun sonuçta bu “Ben de isterem” arzusunun karanlık bir tarafı da bulunduğunu vurgulamıştı. “Sen de istersin de alamazsan ne yaparsın” diye soruyor ve şöyle devam ediyordu: “Görüntü toplumu, isteği, arzuyu kışkırtmakla kalmıyor, görünemeyenin görünene karşı hınç duymasına da yol açıyor. Toplumda, ‘görünen’e karşı müthiş bir hınç birikti” 

"HEPİNİZİ GÖMERİM"

Turabi’de bu söz konusu edilen ‘arzu’yu da, şimdiye dek onun karşılanamamasından mütevellit ‘görünene hınç’ emarelerini de bulmak mümkün. Karşı takımdaki ‘ünlüler’in şöhretlerini de, yeteneklerini de, ‘erkeklik’lerini de aşağılıyor. Onları ‘ayıklamak’ için fırsat kolluyor, ha bire lâf atıyor ve ‘taklaşıyor’ onlarla. “Hepinizi gömerim” modunda.

Gömer mi gömer! Şaka değil, adam boksör ve karşısında da çaptan düşmüş durumda bile bir tür ‘Rocky’ yok hiç. Bu bakımdan Acun bence seçmelerde dikkatsiz davranmış! Turabi’yi dengeleyecek mahiyette, ‘fiziksel kapasite’ ile öne çıkacak (ne onun takımında, ne de karşı takımda) başka kimse yok ortada. E, tabii ki buradan, bu ‘boşluk’tan bir ‘zorba’ çıkacak ve iktidar kurmaya kalkışacaktır. Nitekim bu yazı hazırlanırken dönen fragmanlarda Turabi, kendi adasında kimsenin onun izni olmadan alet-edevatı kullanamayacağını ilan ediyordu! Ve içerdeki bu iktidarı pekiştirme yolunda da bol bol dışarıya saldırmaya devam edeceğine kuşku yok.

HALK ROCKY ARAYACAKTIR

Ama bakalım nereye kadar?! Acaba ‘uygar’ konformizmimiz, bu ‘yabanıl’lık fantezisine ne kadar izin verecek? Bu tür figürlerin belli bir doygunluk noktasından sonra elimine edildiğini önceki yıllardan biliyoruz.

Ben aslında Turabi’nin yanlış bir yol alış içinde olduğunu da düşünüyorum. Bu fizik yetkinlik, çabukluk ve çeviklik ve de ne yalan söylemeli, alttan alta bir ‘sevimlilik’le, eğer ‘zorba’ya oynamasa çok daha fazla şansı olabileceği kanısındayım. O, ‘Clubber’ olmaya talip; hâlbuki halk, bir ‘Rocky’ arayacaktır!..

ÇOK OKUNANLAR