MEDYA KÖŞESİ

Suriye'deki gazetecileri İran desteği kurtardı!

İHH Başkanı Bülent Yıldırım CNN Türk'te konuştu, Suriye'deki gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'a nasıl ulaştıklarını anlattı...

Suriye'deki gazetecileri İran desteği kurtardı!
GAZETECİLER.COM
Suriye'de tutuklu oldukları ortaya çıkan gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'un görüntüleri ekrana yansırken gazetecilere ulaşan isim olan İHH Başkanı Bülent Yıldırım CNN Türk'te konuştu.

5N 1K'da Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtlayan Yıldırım, Adem Özköse ve Hamit Coşkun'a nasıl ulaştıklarını ve sürecin perde arkasını anlattı. Yıldırım, İran'daki bağlantıları üzerinden Suriye'deki gazetecilere ulaşmayı başardıklarını söylerken bir kaç gün içinde "sınır ihlali" iddiasıyla yargılanacaklarını belirtti.

"İRAN'DAN YARDIM İSTEDİK SAĞOLSUNLAR KABÜL ETTİLER"

"Bu arkadaşları bulmak için tabir yerindeyse iz sürdük. Suriye'nin bütün köylerini şehirlerini aradık, muhaliflerle görüştük, devletin resmi kanallarıyla görüştük. Sonuçta bu arkadaşlara ulaşak kanalları bulduk. İHH 20 yıldır insani diplomasi denen bir faaliyet de yürütüyor. Biz İHH olarak Bosna'da Libya'da Suriye'de Çeçenistan'da savaş sırasında kaybolan, esir alınan insanların özgürlüğü için çalışmalar da yapıyoruz. Bu çerçevede Suriye'nin elinde olan bazı İranlı insanlara da yardımcı olduk. Muhaliflerin elindeydiler, bırakılmaları için girişimlerimiz oldu ve başarı sağladık. İranlılardan bir ricamız oldu bu konuda. "Suriye ile ilişkileriniz iyi durumda, sonuşta bu arkadaşlarımız gazetecidir ve Türkiye kamuoyu bu konuda çok duyarlı, aracı olun" dedik ve yardımcı olmalarını istedik. Sağolsunlar kabül ettiler. İki aylık bir araştırma sonrasında arkadaşlara ulaştık. Şam'daki yerlerini tespit ettik. Gidip gördük ikisi de sıhhatli. Şu anda bırakılmalarını bekliyoruz."

SURİYE İKİ GAZETECİYİ NEDEN TUTUKLADI

İHH Başkanı, Cüneyt Özdemir'in "Neden tutuklular bu gazeteciler?" sorusuna verdiği yanıtta iki gazeteci için Twitter'da yazılan bazı iddialardan sonra Suriye'nin tutuklama kararı aldığını ancak gerçeğin sonradan ortaya çıktığını söyledi.

"Bu arkadaşlar gazetecilik yaparken tutuklandılar. Suriye'de herkes birbirinden şüpheleniyor, bu arkadaşlar da şüphe üzerine tutuklanmışlar. Türkiye'nin yüzde 99'u bu arkadaşlarımızın yanında olsa da yüzde 1'den de az bir kesim bu arkadaşlarımız hakkında bazı bilgiler paylaştılar. Bazı iftiralar atıldı Twitter'da ve bu nedenle sorgulama süreci uzamış. Ama şükürler olsun ki sivil toplum örgütlerinin ve Türkiye'nin girişimleriyle bu arkadaşların can güvenliği sağlandı. Bir kaç gün içinde sınır ihlali nedeniyle bir yargılama yapılacak ve umuyoruz ki serbest bırakılırlar. Suriyeliler de iletişim kanallarını açık tuttular ve iyi niyetli davrandılar."

"TAHLİYE İÇİN NET TARİH VERMEK DOĞRU OLMAZ"

Yıldırım'ın Özdemir'in sorusu üzerine İran'dan bilgi aldıklarını ve tutuklu gazetecilere İran'ın desteğiyle ulaştıklarını tekrar etti. İHH Başkanı gazetecilerin ne zaman serbest kalacağı konusunda ise net bir tarih vermesinin mümkün olmadığını söyledi.



ÇOK OKUNANLAR