ALKIŞ

Stephen Kinzer için

"Kemalizm" gibi olmayan bir ideolojü üzerinden Mustafa Kemal'e saldırmak; 1928 İzmir İktisat Kongresindeki Liberal Mustafa Kemal'i inkârdır...

Stephen Kinzer için
Türkiye herkesin karşılıklı hoşgörüsüne, herkesin karşılıklı olarak değerlerine saygı duymasına ihtiyacının olduğu bir dönemden geçiyor.
Bu değerlerden birisinin ise Mustafa Kemal Atatürk olduğunu görmemek sadece saygısızlık değil aynı zamanda körlüktür de.
Barış Sürecinin sağlıklı yürütülebilmesi için "akıllı insan" olduklarına karar verilen ve heyete seçilen kimilerinin her yazılarını, her konuşmalarını "Atatürk Düşmanlığı" üzerine bina etmeleri normal bir aklın bile kabul edemeyeceği bir zavallılıktır.
Hayatında bir kere bile ağzından işitilmemiş, yaşasaydı da mutlaka itiraz edeceği "Kemalizm" gibi olmayan bir ideolojü üzerinden Mustafa Kemal'e saldırmak; 1928 İzmir İktisat Kongresindeki Liberal Mustafa Kemal'i inkârdır, iktisadi serbestlik konusundaki ileri düşüncesine hakarettir...
Ve içinde bulunduğumuz süreçte Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüsüyle bile kavga eden değil, Onu ve sevenlerini anlayan Akıllı İnsanlara ihtiyaç vardır.
Stephen Kinzer'in, "Bazı liderler hayatın kendisini sürüklemesini reddeder, bize buyurduklarından hoşlanmazlar. Onlar hayatı kontrol ederler ve yaşadıkları zamanda yapmak istediklerini gerçekleştirirler. Atatürk bunun için güzel bir örnektir" deyişini ve "Atatürk emekliye ayrıldığı dönem eğer Birleşmiş Milletler kurulmuş olsaydı, BM'ye çok iyi bir Genel Sekreter olurdu; Atatürk'ün etrafında daha entelektüel insanlar vardı ama onlar normal insanlardı. Atatürk ise başkaydı" söylemine bakıp da "keşke bizim akil insanlarımız da Kinzer'in gördüğü bu gerçeği görebilseler" diye düşünmemek mümkün mü?..
Mükemmel vicdanı, adalet ve hak verme duygusunun yüceliğiyle Stephen Kinzer'i alkışlıyoruz...
 
ÇOK OKUNANLAR