MEDYA KÖŞESİ

Sosyalistler anti kapitalist İslam'a ne diyor?

Kapitalizm karşıtı müslüman gençlerin girişimi TV 8'de tartışıldı. Adil medya yazarı Sedat Doğan ile BDP Başkanı Alper canlı yayında İslam ve Sosyalizmi konuştu...

Sosyalistler anti kapitalist İslam'a ne diyor?
GAZETECİLER.COM
Anti kapitalist müslüman gençlerin 1 Mayıs girişimi gündemi sallamaya devam ediyor. TV 8 ekranlarında Haber Aktif'de konuşan Adilmedya.com yazarı ve girişim üyelerinden Sedat Doğan ile ÖDP'nin İmam Hatip'li genel Başkanı Alper Taş katıldı.

KAYNAĞIMIZ KURAN'IN KENDİSİDİR

Gökmen Karadağ'ın sorularını yanıtlayan Sedat Doğan, 4 yıllık bir tartışma sürecinin üzerine böyle bir çıkış yaptıklarını söylerken esas kaynaklarının Kuran olduğunu vurguladı. İran ve benzeri ülkelerdeki sol islam hareketlerine dayandmadıklarını söyleyen Doğan "Kökenimiz İslamın kendisinde" erken  "İslam'ın afyon yüzünü değil adalet yüzünü esas alıyoruz" diye ekledi. "Musatazafları hakim kılmak istiyoruz" diyen Sedat Doğan "başka yapılarla sosyolojik-organik hiç bir bağımız yok" vurgusu yaptı.

BU DAMAR DEĞERLİDİR VE GÜÇLENMESİ SOSYALİZMİN LEHİNEDİR

Alper Taş ise sosyalizmin bir ideoloji olarak herkes tarafından benimsenebileceğini söylerken antikapitalist müslüman gençlerin girişimini olumlu bulduklarını vurguladı.

"Piyasa toplumu haline geldik. Bütün dindarlar piyasa toplumunun parçası haline geldi. Mal mülk esas amaç haline geldi. Böyle bir noktada sosyalizme ait değerlerle kendilerini ifade etmeleri işin doğasının bir gereği olarak da böyle olmak zorunda. İslamın sosyalist bazı değerleri hep gündeme geldi ama bastırıldı. Bu damar çok önemlidir. Bu damarın güçlenmesi sosyalizmin lehinedir. Müslümanlık sağ siyasetin bir parçası haline gelmiş durumda. Bu arkadaşların girişimi ilktir ve önemlidir. Yenidir ve değerlidir bence."

İMAM HATİP'Lİ ÖDP GENEL BAŞKANI NASIL SOSYALİST OLDU?

Gökmen Karadağ, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş'ın İmam Hatip'li yıllarını hatırlatarak "nasıl oradan çıkıp devrimci oldunuz?" diye sordu?

"Ben dine ait bir çok değerin devrimcilikte olduğunu gördüm. Devrimcilerin hayat tarzlarına baktığımda onların doğru yolda olduğunu anladım. Yoksulun, mazlumun yanında durmak, maddiyatçılığı değil fedakarlığı esas almak beni deni devrimcilere yönelten esas nedenlerdi. İmam Hatip'te okumaktan rahatsız falan da değilim hatta orasının benim sosyalist kimliğine katkısı da olmuştur. Tabii buradan her İmam Hatip'te okuyan sosyalist olur gibi bir sonuç da çıkmasın..."

ÇOK OKUNANLAR