MEDYA KÖŞESİ

'Sizi sarımsağa çeviririm dedim çünkü...'

Yılların televizyoncusu ekrana çıkıp "sizi sarımsağa çeviririm" demesinin nedenlerini açıkladı. İşte o lafın gerekçeleri...

'Sizi sarımsağa çeviririm dedim çünkü...'
GAZETECİLER.COM - "Bize gazete koridorlarında ve üniversitede "haber" diye bir şey öğrettiler... Bir gazeteci için "önüne gelen haber, sadece haberdi..." Bunun tartışması olmazdı... Haber, kime hizmet ediyor, kimi hedef alıyor, niye hedef alıyor?.. Gazeteci bu soruların cevaplarını kendi içinde yanıtlamalı, ama salt haber  gerçeğine göre, haberi işleyip başlıklayıp yayınlamalıydı... Biz bu kalkanla korunuyorduk..."

Bu satırların yazarı Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunu yani okullu bir gazeteci. Yıllarca muhabirlik yaptı... Ardından televizyon programı sundu. Sonra özel televizyonlardan birinin haber bültenini sundu. Ana Haberin başındaki isim oldu. Yaptıklarıyla tartışıldı... Söyledikleriyle daha çok tartışıldı.

Bu satırların yazarı Reha Muhtar... Vatan gazetesindeki köşesinde "dünyanın neresinde olursam olayım, "basın kartını çıkartır, saygı göreceğime inandığım bir yüz ifadesiyle olayın göbeğine bodoslamasına dalardım..." diyor ve "Kimse "haber" gibi bir kutsal olgu peşinde koşan gazeteciye bir şey yapamazdı... Yapmamalıydı, sadece saygı duymalıydı... Yönettiğim her yerde her gazeteciye bu şiarı aşılardım..." diye yazdı.

Muhtar, ardından ekrana çıkıp sizi sarımsağa çeviririm cümlesini neden sarfettiğinin gerekçesini de şöyle anlattı: 

"Benim "sadece haber ve görüntü peşinde koşan gazeteci kutsallığına duyduğum saygı ve özgüveni" çalışanlar bilir, durumu arada bir kaşırlardı:

-"Abi haber peşindeyken kameramanımıza saldırmışlar?

-Nasıl saldırmışlar kim saldırmış?..

-Maydanoz Showland'da saldırmışlar..."

Yayına çıkardım, kameramana saldırı görüntülerini yayınlar, hızımızı alamaz, "Sizi sarımsağa çeviririm..." derdim..."

 

ÇOK OKUNANLAR