MEDYA KÖŞESİ

Sırrı Süreyya kayıp müzeyi sordu

Radikal gazetesinin yeni yazarlarından Sırrı Süreyya Önder, bugün köşesinde ilginç bir soru sordu: "Sahi bir Tanzimat Müzesi vardı, ne oldu ona?"

Sırrı Süreyya kayıp müzeyi sordu
GAZETECİLER.COM - Radikal gazetesinin kadrosuna yeni katılan sinemacı Sırrı Süreyya Önder, bugün köşesinde ilginç ve ilginç olduğu kadar da dikkatlerden kaçan bir soru sordu:

"Sahi bir Tanzimat Müzesi vardı, ne oldu ona?" diyen Sırrı Süreyya Önder, şöyle devam etti:

ARTIK GAVURA GAVUR DENMEYECEK

"Halkımız oldum olası uzun ve karışık metinleri sevmez. Olan biteni kısaca şöyle özetlediler: "Artık gavura gavur denmeyecek!"
Tanzimat dönemi bizim Batılılaşma maceramızın da 'açılım' heyecanımızın da başlangıcıdır aslında.

1952 yılında Ihlamur Kasrı'nda açılan bir de Tanzimat Müzesi vardı. 1983 yılında fermanın okunduğu yere, yani Gülhane Parkı'na taşındı. Şimdi yok! Görevliler dahil hiç kimse yerini bilmiyor. İçindeki eşyaların belediye depolarına taşındığı rivayet ediliyor.

BİZİMKİLER MÜZEYE YURTDIŞINDA GİTTİĞİ İÇİN

Bizim ahali müzeye yalnızca yurtdışında gittiği için pek farkına varan olmamış.

Zaten fermanın da müzelik olma vasfı kalmadı. Yed-i vahit yani tekel uygulaması geri geldi ama bir farkla, artık yabancılar her sahada tekel oldular. Özelleştirme adı altında tüm kaynaklarımızı peşkeş çektik. Gavura gavur demek gerçi halen yasak ama öldürmek serbest. Katillerin kimisine çocuk kimisine muhbir kimisine de meczup muamelesi yaparak şanlı bayrağımızın önünde görevlilerle hatıra fotoğrafı çektirtiyoruz.

Oldu olacak Tanzimat Müzesi tekrardan ihya edilecekse tekel imtiyazı verdiğimiz bir yabancı mağazalar zinciri sponsor olsun, son tüyü de kendi ellerimizle dikmiş olalım."
ÇOK OKUNANLAR