Sinan Meydan, yüzyılın en büyük salgınını yazdı: İspanyol gribi!
Sözcü yazarı Sinan Meydan, koronavirüs gündeminden yola çıkarak yayıldığı yüzyılda milyonlarca insanın ölümüne yol açan İspanyol gribini yazdı. Meydan, Atatürk'ün de bu gribe yakalandığını ve kurtulduğunu belirtti.
Koronavirüs hızla dünyadaki etkisini arttırırken akıllara yakın tarihteki en büyük salgın olan İspanyol gribi geldi.
Tarihçi yazar Sinan Meydan da Sözcü'deki köşesinde bu konuya yer verdi.
Milyonlarca insanın ölümüne yol açan İspanyol gribinin etkisini anlatan Meydan, Mustafa Kemal Atatürk'ün de bu hastalığa yakalandığını ve atlatmayı başardığını belirtti.
İşte tarihin belki de en büyük salgınlarından biri olan İspanyol giribinin detayları:
Yüzyılın en büyük pandemisi: İspanyol Gribi
Tarihte 1580, 1729, 1780, 1889 grip salgınları tüm dünyaya yayılarak pandemiye dönüştü. Öyle ki, 1580 grip salgınında İtalya Roma'da günde 8 bin kişi öldü. 1889-1890 Rus Gribi de çok sayıda insanı öldürdü.
20. yüzyılın en büyük pandemisi ise İspanyol Gribidir. I. Dünya Savaşı'nın sonlarında, 1918'de ABD Kansas City'de bulunan Haskell County'de bir askeri kışlada ortaya çıktı. Bu gribe yakalanan askerler nefes darlığı çekerek 48 saat içinde öldüler.
1918'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan pandemik gribe İspanyol Gribi adı verildi.
I. Dünya Savaşı sonlarında ABD'den Avrupa'ya savaşmaya gönderilen Amerikalı askerler İspanyol Gribini Avrupa'ya bulaştırdılar.
Bu gribe “İspanyol Gribi” denilmesinin nedeni, Amerika ve Avrupa'da I. Dünya Savaşı'nda basına sansür uygulanmasıdır. Savaşa girmeyen İspanya'da sansür yoktu. Grip haberleri İspanyol medyasından dünyaya yayıldığı için bu öldürücü pandemik gribe “İspanyol Gribi” adı verildi.
Ticaret ve savaş İspanyol Gribinin büyük bir hızla yayılmasına neden oldu. Salgın, Orta Avrupa'dan Balkanlara, Orta Doğu'dan İran ve Hindistan'a, hatta İskandinavya'dan Avustralya'ya ve Yeni Zelanda'ya kadar yayıldı.
İspanyol Gribinin 1918 yazında başlayan ikinci dalgası çok öldürücüydü. I. Dünya Savaşı'nın bitmesiyle evlerine dönen askerler, gribi sivil halka bulaştırınca vaka sayısı dramatik biçimde arttı. Grip, ulaşım olanaklarının iyi durumda olduğu Avrupa'da ve Hindistan'da çok hızlı yayılıp çok can aldı. Zor savaş koşulları ve bilimsel yetersizlik gibi nedenlerle İspanyol Gribine karşı gerekli önlemler alınamadı. Bu nedenle etkileri çok yıkıcı oldu.