MEDYA KÖŞESİ

'Şimdi muhafazakârlar başörtülülere karşı'

Radikal'in sol gelenekten gelen yazarlarından Oral Çalışlar, bugün köşesinde bir süredir köşelerde devam eden türbanlı vekil polemiğine değindi.

'Şimdi muhafazakârlar başörtülülere karşı'
GAZETECİLER.COM - Radikal gazetesinin sol gelenekten gelen yazarlarından Oral Çalışlar, Ali Bulaç ile tesettürlü yazarlar Nihal Bengisu Karaca ve Hilal Kaplan arasında süre gelen polemiği bugün köşesine taşıdı.

Çalışlar, Şimdi muhafazakarlar başörtülülere karşı diyerek egzajere ettiği türbanlı milletvekili polemiğinde "cin şişeden çıktı bir kere"  yaklaşımı sergiliyor.

İşte Çalışlar'ın kaleminden o yazının çarpıcı bir bölümü:

"İslami kesimin siyaset dünyasında etkili olması ve gelişmesinde kadınların oynadığı rolü anlatmaya gerek yok. ‘Cin şişeden çıktı.’ İslami kesimin kadınları toplumsal hayatın içine karıştılar, entelektüel dünyayı şekillendirmeye, modernleşme, demokratikleşme yolculuğunda rol oynamaya, mevki ve para sahibi olmaya başladılar.

Bir kültürün adalet, özgürlük ve insanilik derecesinin en net göstergesi, kadının konumudur. Kadını baskı altına alan, sosyal yaşamın dışına iten, taleplerini “Şimdi sırası değil, dur bakalım, daha hayati meselelerimiz var” şeklinde geçiştiren bir kültür, çağımızın insani standartlarına cevap veremez.

Laik statüko, başörtülü kadınları, ‘birileri tarafından kullanılan’, ‘birilerinin oyununa gelen’ bilinçsiz insanlar olarak görüyordu; şimdi de muhafazakâr statükonun benzer bir yaklaşımıyla karşı karşıya olduğumuz görülüyor."

Oral Çalışlar
'ın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.
ÇOK OKUNANLAR