MEDYA KÖŞESİ

'Silah ve şiddetin kullanım süresi doldu'

"Yalnız 'dış konjonktür' değil, zamanın ruhu da PKK'ya karşı. Çünkü Kürt sorununda silah ve şiddetin kullanım süresi çoktan doldu"

'Silah ve şiddetin kullanım süresi doldu'

GAZETECİLER.COM - Milliyet yazarı Hasan Cemal bugün köşesinde Kürt sorununda silah ve şiddetin kullanım süresi doldu yazdı ve ekledi: "Yalnız 'dış konjonktür' değil, zamanın ruhu da PKK'ya karşı. Çünkü Kürt sorununda silah ve şiddetin kullanım süresi çoktan doldu"

BDP İNSİYATİF KULLANMALIDIR

"Bu yolu zorlamaya devam etmek, PKK'nın kitle desteğini zayıflatır, PKK'yı marjinalleştirir. Daha çok kan ve gözyaşı akmasın deniyorsa, PKK silahların susması için bir an önce düğmeye basmalı, BDP de bu konuda inisiyatif kullanmalıdır."diyen Hasan Cemal geçmişten örneklerle sorunun çözümünde silahın tercih edilmesinin çare olmadığını bakın nasıl anlattı:

Bugün Irak Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Talabani ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı olan Barzani'yle 1990'lar boyunca ne zaman konuşsam, yazılması kaydıyla Öcalan ve PKK'ya veryansın etmişler, yani Ankara'nın nabzına göre şerbet vermişler, öte yandan yazılmaması kaydıyla da, PKK'ya karşı yapabileceklerinin sınırına işaret ederek, Türkiye'nin atması gereken demokratik adımlar olduğunu her zaman hatırlatmışlardı.

OBAMA ERDOĞAN'I YERE GÖĞE KOYAMIYOR ÇÜNKÜ

 

2000'lerde de bu değişmedi. Bugün de farklı değil. 1990'lara çok benziyor.

Amerika'nın Türkiye'ye yine ihtiyacı var. Washington açısından İran'da, Irak'ta, Suriye'de Türkiye'yle işbirliği hayati önem taşıyor. Başkan Obama bu yüzden olacak Başbakan Erdoğan'ı yere göğe koyamıyor.

Irak Kürt yönetimi de Türkiye'ye toz kondurmak istemiyor. Amerika'nın Irak'tan çekildiği, Bağdat'ın Şii Başbakanı Maliki'yle Kürtler arasındaki ilişkilerin gitgide kötüleştiği, Suriye'nin her geçen gün 'iç savaş'a savrulduğu bir dönemde, Türkiye'yi kesinlikle karşısına almaktan yana değil Mesut Barzani...

ZAMANIN RUHU DA PKK'YA KARŞI

(...) Lafı daha fazla uzatmak gereksiz.

Diplomatik deyişle dış konjonktür, yani çevremizdeki koşullar PKK'nın lehine gelişmiyor. Yalnız 'dış konjonktür' değil, zamanın ruhu da PKK'ya karşı.

Çünkü Kürt sorununda silah ve şiddetin kullanım süresi çoktan doldu. Silah ve şiddet yolunda inat etmek, bu yolu zorlamaya devam etmek, PKK'nın kitle desteğini zayıflatır, PKK'yı gitgide marjinalleştirir.

Daha çok kan ve gözyaşı akmasın isteniyorsa, PKK silahların susması için bir an önce düğmeye basmalı, bu konuda BDP de mutlaka inisiyatif kullanmalı, siyasal ağırlık yaratmalıdır.

Eğer gerçekten barış isteniyorsa, başka çare yok.

ÇOK OKUNANLAR