MEDYA KÖŞESİ

Serdat Turgut koalisyonun adını koydu: 'Beyaz Sayfa'

Habertürk yazarı Serdar Turgut, AK Parti-CHP koalisyonu için “beyaz sayfa koalisyonu” ismini koydu.

Serdat Turgut koalisyonun adını koydu: 'Beyaz Sayfa'
GAZETECİLER.COM - Habertürk yazarı Serdar Turgut bugün köşesinden seçim sonrası atmosferin, ülkenin normalleşmesi için CHP-AK Parti koalisyonu'na işaret ettiğini anlattığı yazısında, öç alma ve hesap sormak için değil ülkenin kaybetmemesi için ortak çalışmada buluşmak gerektiğini ileri sürdü.

Turgut, AK Parti-CHP koalisyonu için “beyaz sayfa koalisyonu” ismini koydu.

İşte "Türkiye’ye beyaz sayfa açılmalı" başlıklı yazısında Serdar Turgut'un anlattıkları:
 
"Ben Türkiye’nin bir CHP-AK Parti koalisyonuna ihtiyacı olduğunu, bunun CHP’yi katiyen zayıflatmayacağı gibi AK Parti’yi de ilk dönemlerindeki Avrupa Birliği’ne destek verip dini özgürlükler için çalışan parti çizgisine çekeceğini düşünüyorum.

Türkiye’nin geleceğini kurtarmak ve gerçekten global bir lider olabilmesi için CHP ile AK Parti arası yakınlaşmaya ihtiyacı var. Türkiye bu “beyaz sayfa koalisyonu”nu istiyor ve bence böylelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Türkiye’nin tümünün Cumhurbaşkanı olduğu platforma çekilmesi gerekiyor.

Mantık bunu söylüyor, ama maalesef ülkemizde sadece geçmişte yaşayan ve hayatını bu geçmişin hesabını kurmaya adayan insanların sayısı hayli fazla.

AK Parti için durum böyleydi. Dini duyarlılıkları yüksek olan insanlara hiç durmadan geçmişte yapılmış haksızlıkları anlatarak kendilerine yeni öfke siyasetleri çizdiler. Şimdi CHP de bu tehlikeye düşmeye çok müsait.

Bilinçleri etkileme gücü çok yüksek olan bir grup, hiç durmadan CHP’yi bir “hesap sormaktan ibaret” platforma çekmek istiyor. Bunu söyleyenler, “AKP bir dönem hesap sordu da ne oldu?” sorusunu kendilerine sormalı.

Şimdi de onlara o haksızlıkların hesabını sormaya hazırlananlar var. Üç-beş yıl sonra bugünlerin de hesabını soracaklar çıkacak. Ve böylece Türkiye, hiç bitmeyen bir hesap sorma sarmalına düşecek ve kaybedecek.

Bir insanın kendi siyasi görüşlerine göre hesap sorulmasını izlemesi, gayet tabii ki gönülleri rahatlatan, içleri ferahlatan bir gelişme. Ama Türkiye’nin bugünkü durumu, hiçbirimizin kendi “öç alma” duygularını tatmin etmesini kaldıracak halde değil.

Yıllardır dengelerimiz çok bozuldu. Ülke neredeyse hastalıklı hale geldi. Cumhuriyetle hesaplaşacağız diye yola çıkanlar, tahrip ettikleri değerlerin, kurumsal yapıların yerine anlamlı olanları koyamadılar ve ortalık sadece enkazla doldu.

Türkiye bu nedenle kültüründe, ahlakında, siyasetinde, hukukunda bir enkaz halindedir. Bu enkazı AK Parti yokmuş gibi düşünerek temizlemeye çalışmak imkânsız. Buna böyle girişmek doğru da değil.

Sekülarizmin baskıcı olduğu geçmiş dönemlerde iktidarlar, şimdi AK Parti’ye oy veren insanlar sanki bu ülkede yaşamıyormuş gibi davranıyordu.

Onlar hep vardı, hep de olacaklar, hatta çoğunluk bile onlarda. Biz de varız, hep de olacağız; azınlıkta kalsak da bu ülkenin dik durmasını sağlayan omuriliğinin hepimize ihtiyacı var. Atatürk’ün kurduğu laik, modern, çağdaş ve demokratik bir Müslüman ülkeyi dünyada biricik yapan özellik, işte bu omuriliği oluşturan insanlardır. Ve seçim sonuçları gösterdi ki, bu insanlar artık kavga değil uzlaşma istiyorlar. Şimdi herkes kendi içindeki hesaplaşma duygusunu baskı altına almalı ve Türkiye için bir “beyaz sayfa” açılmasına destek vermeli.

Bu ülkenin acilen enkazını temizlemeye ve normalleşmeye ihtiyacı var.

HDP’nin bu kadar büyük bir grupla Meclis’e girmesi, bu normalleşmenin dev adımıdır. Başkanlık sisteminin gündemden kalkması da diğeriydi.

Şimdi de bir CHP-AK Parti koalisyonuyla normalleşmenin diğer dev adımı atılmalıdır.

ÇOK OKUNANLAR