MEDYA KÖŞESİ

Serdar Turgut yine 'o harita'yı yazdı!

Kürdistan haritasını ve o haritanın başında yapılan toplantıda kimlerin olduğunu yeniden yazdı.

Serdar Turgut yine 'o harita'yı yazdı!
GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK

Habertürk yazarı Serdar Turgut, bugün köşesinde
yıllar önce Pentagon'da şahit olduğu Kürdistan haritasını ve o haritanın başında yapılan toplantıda kimlerin olduğunu yeniden yazdı.


ABD'nin savunma bakanlığı binası olan ve stratejik kararların alındığı Pentagon'da Kürdistan haritasının çizildiğini gören Serdar Turgut, aynı konuyu daha önce üç kez anlattığını yazdı köşesinde ve yaşanan gelişmelerin temelinde o haritanın yattığını savunuyor.

HARİTA'YI O KADAR ÇOK YAZDI Kİ...

Ancak Serdar Turgut'un okurları o haritayı iyi hatırlarlar. 19 Temmuz 2002'de Hürriyet gazetesinde; 1 Mart 2007'de Akşam gazetesinde; 2 Haziran 2010'de, 2 Kasım 2012'de, 1 Nisan 2013'de, 26 Ağustos 2014'de Habertürk gazetesindeki köşesinde yazmıştı o haritayı...

HARİTAYI ZAMAN ZAMAN RAFA KALDIRDI, ZAMAN ZAMAN İSE...

Serdar Turgut o haritayı, yazarlık serüveninde sık sık köşesine taşıdı. Ancak zaman zaman ABD'nin haritayı rafa kaldırdığını yazdı, zaman zaman yeniden gündeme getirdiğini...

1 Nisan 2013'de köşesinde  "Yıllar önce Pentagon'da gördüğüm ve yıllar içinde bir nevi takıntım haline gelen kritik dönemlerde de sık sık ortaya çıkarılan büyük Kürdistan haritası" diyerek anlatıyordu o haritayı ve şöyle devam ediyordu.

"Büyük Kürdistan Haritası'nın artık rafa kesinlikle kaldırıldığını yazdığımdan bu yana birkaç kritik telefon aldım.
(...) Hepsinin ilk başta dediği şuydu: "O haritanın rafa kaldırıldığından fazla emin olma."


BUGÜN KÖŞESİNDE HARİTA İLE "ÜST AKIL"I İLİŞKİLENDİRDİ

Kimi zaman kendisine özellikle gösterildiğini, kimi zaman ise kendisinin tesadüfen gördüğünü yazdığı o haritayı bugün köşesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği 'üst akıl' ile ilişkilendiren Serdar Turgut, "Ve bu üst irade, bölgede bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını arzuluyor. Bu üst iradenin en büyük sorunu, oluşması istenen Kürt devletinin Türkiye'den nasıl toprak alacağını bir türlü formüle edememesidir." yazmayı da ihmal etmedi.

Serdar Turgut'un anısını anlatırken değiştirdiği bir diğer şey de haritayı ne zaman gördüğüne dair verdiği tarih. Bugün köşesinde 23 yıl önce gördüğünü söylediği haritayı 2002 yılında Hürriyet'te yazarken 1994 yılında gördüğünü ileri sürüyordu. Yani bugünden tam 20 yıl önce.

İŞTE SERDAR TURGUT'UN KALEMİNDEN O HARİTANIN ÖYKÜSÜ

Washington'da Hürriyet Temsilcisi olarak çalışırken benden önceki temsilci Sedat Ergin sayesinde Türkiye'ye bakan Amerikan kaynaklarıyla oldukça yakın ilişki kurmuştum. Pentagon'a gazeteci olarak serbest giriş kartım kısa sürede çıkmıştı. Bu kart sayesinde Pentagon binasına kimseye bilgi vermeden personel gibi girebiliyordum ve istediğim gibi gezebiliyordum
(bu terörden önceydi).

Bir gün randevum vardı, biraz erken gittim randevuma. Göreceğim arkadaşın oda arkadaşı beni kafeteryaya yönlendirdi, "Aradığın orada" diyerek. Gittim sordum, "Kafeteryadaki arka odada birkaç kişiyle özel görüşüyor" dediler. Ben de randevumuz olduğuna güvenip ve oda arkadaşı gönderdiği için beklemeden kapıyı tıklatıp küt diye içeriye giriverdim.

Bir masanın etrafında dört kişiydiler. Ortada randevum olan Amerikalı ve Yahudi arkadaş oturuyordu. Etrafında Washington'da tanıdığım PKK temsilcisi ile Barzani ve Talabani'nin temsilcileri bulunuyordu. Aralarından bir tek, şimdi Kuzey Irak'ta son derece güçlü olan Barham Salih ile konuşuyordum.

Ortada oturmakta olan Amerikalı yetkilinin önünde ise bir harita bulunuyordu ve üzerine notlar alınmış, kalemle çizgiler atılmıştı.

Bilimkurgu gibi biliyorum ama o anda Amerika bölgede uzun vadede planların uygulayıcısı olacak aktörlere uzun vadeli planı ve sonuçlarını anlatıyordu. Türkiye, İran, Irak ve Suriye'den alınacak topraklarla bölgede büyük Kürdistan devleti kurulacaktı.

Şimdi hatırlayın, o günlerde daha Irak savaşı gündemde bile değildi. Savaş çok daha sonra başladı ve kuzeyde uçuşlara yasaklı bölge oluşturulduktan sonra otonom Kürt varlığı kuruldu. Büyük Kürdistan'ın ilerideki yöneticileri, devlet yönetimi için alıştırmalarını şimdi orada yapıyorlar.

ÇOK OKUNANLAR