MEDYA KÖŞESİ

Serdar Akinan, Kamışlo'dan bildirdi...

CNN Türk ana habr bültenine telefonla katılarak Kamışlo'dan bildiren Serdar Akinan gözlemlerini ve PYD lideri ile yaptığı görüşmeyi anlattı...

Serdar Akinan, Kamışlo'dan bildirdi...
GAZETECİLER.COM
Suriye'nin Kürt bölgesindeki sıcak gelişmeler medyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz gün bölgedeki en önemli Kürt kenti Kamışlo'ya giden gazeteci ve Akşam yazarı Serdar Akinan, gözlemlerini CNN Türk'te anlattı.

Nevşin Mengü'nün modere ettiği CNN Türk ana habr bültenine telefonla katılarak Kamışlo'dan bildiren Serdar Akinan, bölgenin nabzını tuttu. Kürtlerin Kuzay'deki şehirlerin yönetimini ele geçirmesiyle bölgede başlayan yeni süreci yorumlayan Serdar Akinan, PKK'ya yakınlığı ile bilinen ve bölgedeki Kürt ittifakının en etkili gücü olan PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim ile yaptığı görüşmeyi ve izlenimlerini canlı yayında anlattı.

KÜRTLER BURADA DÜN DEĞİL YILLAR ÖNCE ÖRGÜTLENMEYE BAŞLADI

"İki gündür buradayım. Burada siyasi olarak PKK'dan söz etmek doğru olmaz. İki Kürt grubun Erbil'deki anlaşmayla birleşmesi sonucu TEV-DEM adında bir çatı oluştu. Bu yapı bir üst yapı oluşturdu. Dün değil yıllar içince örgütlenmiş bir yapı var karşımızda. Salih Müslim ile konuştum bugün. Mükemmel Türkçe konuşuyor. İTÜ mezunu bir Kimya mühendisi kendisi. Bizim tabanımızda PKK'ya sempati var, Öcalan bizim için önemli biri diyor. Kendi özgücümüzle ayakta duruyoruz. Kendimizi korumak amacındayız. Kendimi bu savaşta korumak istedik. Herhangi birilerine karşı bir adım atmış değiliz diyor. Ayrıca Kamışlo'da kontrol Kürtlerin eline geçmiş değil henüz. Suriye ordusu hala burada."

BARZANİ'NİN DEĞİL ÖCALAN'IN SİYASİ ÇİZGİSİNİ BENİMSİYORLAR

"Şehirlerde BAAS partisi 5 ayrı istihbarat örgütüyle bölgede vardı. Ama çatışmalar başladığından beri Kürtler bir tavır aldı. Kendi ifadeleriyle akılcı bir şekilde savaş verdik diyorlar. Esad en çok Kürtlere zarar verdi diyorlar. Öcalan bu topraklarda örgütendiği için Öcalan'ın modelini Barzani'den daha akılcı daha makul buluyorlar. Barzani'nin feodal siyasi çizgisine karşın Öcalan'ın demokratik konfedarlizm tezini Suriye ve bölge için daha uygun bulduklarını ifade ettiler..."

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU'NUN KÜRT BÖLGESİNDE BİR KARŞILIĞI YOK

"Burada Özgür Suriye Ordusu'nun bir karşılığının olmadığını görüyorsunuz rahatlıkla. Buradaki insanlar Esad'ın daha uzun süre direnecek gücü olduğunu düşünüyorlar. Bizim tek derdimiz, savaşın kuzeye sıçramasını engellemek diyorlar. Kendilerini ve bölgeyi çatışmanın dışında tutmak amacıyla silahlandıklarını söylüyorlar..."

ÇOK OKUNANLAR