MEDYA KÖŞESİ

Seksenler dizisi 12 Eylül'ü aklıyor mu?

'Seksenler' dizisi, 12 Eylül darbesine giden sürece olumlu bakan, haklı gösteren bir dili benimsemiş durumda.

Seksenler dizisi 12 Eylül'ü aklıyor mu?

Radikal gazetesi eleştirmeni Orhan Tekelioğlu TRT 1'de yayınlanan "Seksenler" dizisini eleştirdi. Tekelioğlu "'Seksenler' dizisi, 12 Eylül darbesine giden sürece olumlu bakan, haklı gösteren bir dili benimsemiş durumda" dedi.

İşte yazıdaki ilgili bölüm:

12 Eylül darbesinin popüler ekrandaki laneti bir türlü bitmiyor. Gelişi, darbe anı, ertesi ve kalıcı etkileriyle ağır bir travma olarak yaşanan, yıllarca eleştirilmesine izin verilmeyen, bir tehdit gibi kullanılan 12 Eylül’ün ekranlardaki serüveni de hep sancılı oldu. 

Yok, sadece Ertürk Yöndem tarzı, TRT’de (GAP-TV’de) yıllarca yayınlanan “haber programlarından” söz etmiyorum. Yıllar sonra yapılan ve olanların çok azını gösterebilen Bu Kalp Seni Unutur Mu’nun başına gelenler “darbe” konusunda ne denli “malûl” olduğumuzu bize hatırlatmıştı. Fakat, eski defterler “açıldıkça” (şu sıralar sürmekte olan “1 Mayıs 1977’de ne olmuştu?” tartışmaları gibi) eski hastalıklar da nüksediyor. 

Yıllardır anlatılan “hikayeler” de en klişe hallerinde, aynen darbe sonrasının “diliyle” yeniden kurulmaya, darbenin “haklı” ve “gerekli” olduğu fikri yeniden diriltilmeye çalışılıyor. Otuzdan fazla yıl geçtikten sonra bile, böylesi tarihinden “sapmış” (anakronik) bir dili benimsemek, darbeyi dolaylı olarak olumlamak için bu sefer bir “komedi” tercih ediliyor.

ÇOK OKUNANLAR