DİZİ DÜNYASI

Şebnem Sönmez: Film setleri artık tehlikeli

Çalışma Bakanlığı Tehlike Sınıfı Komisyonu, Oyuncular Sendikası’nın setlerin “Az tehlikeli” sınıftan “Tehlikeli” sınıfa alınması talebini kabul etti.

Şebnem Sönmez: Film setleri artık tehlikeli
Çalışma Bakanlığı Tehlike Sınıfı Komisyonu, Oyuncular Sendikası’nın setlerin “Az tehlikeli” sınıftan “Tehlikeli” sınıfa alınması talebini kabul etti.

Daha önce yapımcı ve kanallar sahip oldukları setlerin sorumluluklarını almıyordu, dolayısıyla set kazalarında kimse sorumluluk üstlenmiyor, bu nedenle de setlerdeki koşullar bir türlü düzeltilmiyordu.

Cumhuriyet'ten Ceren Çıplak'ın haberine göre Oyuncular Sendikası ve Sine- Sen’in ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonucunda, yapımcı ve kanallar bundan böyle sorumluluk alacak. Yapımcılar ve kanallar artık setlerin hem sahibi hem de denetçisi olacak.

Oyuncular Sendikası’nın kurucularından, oyuncu Şebnem Sönmez, sendika olarak setlerin “çok tehlikeli” sınıfına alınmasını istediklerini ancak “tehlikeli” sınıfına alındığını belirterek “Bu gelişme de çok önemli bir adım. Setlerdeki durumun ciddiyetini sadece biz değil, artık herkes biliyor!” dedi.

Ayrıca, Çalışma Bakanlığı setleri ve setlerdeki çalışma koşullarını denetlemeye de başlayacak. Sönmez, set koşullarının düzelmesi anlamında bunun daha da sevindirici bir gelişme olarak gördüklerini söylüyor.

‘BAŞROL DAYANIŞMANIN'

Sönmez, setlerin tehlikeli çalışma koşullarıyla ilgili olarak da şunları söylüyor:

“Seyirci çıkan ürünü görür, çalışma alanımızı görmez. Fabrikanın içi gizlidir. Mesela setteki ışık materyalleri çok tehlikelidir. Setlerde yüksek gerilimde çalışırız. Yüksek elektrik sistemi vardır. Setler bazen - 20 derece bazen de + 40 derece olur, hava sıcaklığına göre giyinemeyiz çünkü senaryo gereği kostümler o sıcaklığa göre değildir. Setlerde, aniden sağlık sorunları da oluşur, beyin kanaması, yüksek tansiyon gibi... Ses ortamından kaynaklı mesleki hastalıklarımız da zamanla ortaya çıkar, seslerimizin kısılır hatta yok olur zamanla... Maliyetli olduğu gerekçesiyle dublör de kullanmazlar, bu nedenle tehlikeli sahnelerde oyuncuların yaralanması ve sakatlanması sık görülen bir durumdur.”

Oyuncular Sendikası Yönetim Kurulu da Cumhuriyet'e yaptığı “Başrol Dayanışmanın!” başlıklı açıklamada “İşçi Sağlığı ve Güvenliği konusunda elde edilen bu kazanımın, tüm sektörlere örnek olmasını umuyoruz” denildi.