MEDYA KÖŞESİ

Sayım Çınar'la

Bomba röportajları ile takip ettiğimiz gazeteci ve yazar Sayım Çınar "Sayım'ın Bavulu" köşesi bu sefer de dopdolu... İşte Sayım'ın Bavulundaki kitaplar:

Sayım Çınar'la
GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR
 sayimc@superonline.com

Sonbaharı güzel edebiyat haberleriyle, ses getiren romanlarla karşılıyoruz. İşte kitap dünyasının bu hafta öne çıkan haberleri...

2016 ERDAL ÖZ EDEBİYAT ÖDÜLÜ ORHAN KOÇAK'A VERİLDİ

Can Yayınları'nın kurucusu Erdal Öz'ün anısını yaşatmak için ailesi tarafından her yıl düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü, yeni sahibini buldu. Orhan Koçak, ödülü aldığı gece duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Bu ödül benim için çok büyük bir sürpriz oldu. Çok sevindim. Kabul eder misiniz diye sorduklarında, "Ne demek!" dedim böyle bir ödülü kabul etmemek düşünülemez bile. Bunun birçok nedeni var. Bir tanesi Erdal Abi ile ilgili. O benim eski ahbabım. 1960'ların sonları ve 70'lerin başlarında Erdal Abi ile ahbap olduk. O tarihten sonra ben İstanbul'a gelinceye kadar yoğun bir dostluğumuz vardı. Erdal Abi'nin sert görüşleri vardı. Edebî olarak da siyasi olarak da sert görüşleri vardı. Bunları olabildiğince sert ifade etmekten de geri durmazdı. Mesela ben oradan rahmetli İlhan Berk'in bir kitabını alıyorum "Sen buna şiir diye bakıyor musun?" derdi. O sıralarda yeni yazmaya başlamış Enis Batur'un şiirini okurduk,"Saçmalama," derdi. Ama çok severdi. Ayrıca hikâyeci olarak da çok severdi. Şimdi Erdal Abi'nin denemeleri ve eleştirileri de kitap halinde çıktığı için çok sevindim, anıları da yayımlandı çok iyi oldu.Ödülün kendisine gelince; seçici kurul üyeleri hep sevgi ve saygı duyduğum insanlardan oluşuyor. Bu benim için çok önemli. Benden önce ödül almış insanların hepsi Gülten Hanım'dan başlayarak çok önemli edebiyatçılar. Daha büyük bir onur olamaz benim için."

BARIŞ MAKİNASI ALMANCADA!

April Yayıncılık'tan da güzel haberler ardı ardına geliyor.

 

David Walton imzalı Süperpoze, paralel evrende geçen, güçlü bir bilimkurgu. Ya aynı anda iki yerde olabilseydiniz? sorusunun peşindeki roman, tempolu bir anlatım ve güçlü bir macera vaat ediyor. 1965 Nobel Fizik Ödülü sahibi Richard Feynman'ın "Hayal gücümüzü sonuna kadar zorlayan, kurguda olduğu gibi, olmayan şeyleri hayal etmek değil, olan şeyleri anlama çabasıdır." cümlesiyle açılan roman, yeni çok satan adaylarından gibi görünüyor.

 

Özgür Mumcu'nun Barış Makinesi, kısa sürede büyük ilgi görmüş, çok sevilmişti. Anlaşılan Mumcu'nun romanı sınırları aşıyor, güzel haber geçenlerde geldi. Random House Germany kitabın Almanca haklarını satın almış. Sırada hangi dil var, merakla bekliyorum. Kitabın bu kadar kısa sürede ilgi görmesini de hepimizde ortak olan barış özlemine bağlıyorum.

MÜTHİŞ BİR KİTAP GELİYOR

Cenk Eren, kaliteli bir sanatçı, incelikli bir insandır. Hayatı, yaşadıkları, deneyimleri ile sektörün önemli değerlerinden biridir. Dost sohbetlerinde paylaştığı müthiş hikayeleri vardır, hep "bu hikayeler ne zaman kitap olacak" diye sorardım. Sonunda güzel haber geldi, Cenk Eren bir kitap çalışması içinde! Geçmiş, gelecek, genç meslektaşlara öneriler, hayaller, düşüşler... Çok ses getirecek bir biyografi yakında elimizde, bakalım hangi yayıncı kapacak kitabı!

ÇOK OKUNANLAR