MEDYA KÖŞESİ

Sayım Çınar yazdı: Tiyatrodan edebiyata, şehirden şehire

Edebiyat dünyasında neler oluyor? Peki ya sinema? Tiyatro kulislerinde neler konuşuluyor? İşte hepsi Sayım Çınar'ın kültür Pazarı köşesinde

Sayım Çınar yazdı: Tiyatrodan edebiyata, şehirden şehire

GAZETECİLER.COM -

- Frankfurt Rüsselsheim Şehir Tiyatrosu'nda prömiyeri yapılan Fanus isimli oyun hangi ünlü isimleri bir araya getirdi?
- Can Yayınları hangi kitapların çevirisiyle Roald Dahl'un 100'üncü yılını kutluyor?
- Steven Spielberg hangi kitabın uyarlamasıyla sinemada yeninden görücüye çıkıyor?
- Yapı Kredi Yayınları Alberto Manguel’in Tanpınar’ın İzinde Beş Şehir isimli kitabıyla hangi şehirlerin izini sürüyor?
 

"Dünya da, ülkemiz de zor günler geçiriyor. Nefes almanın, ruhu iyileştirmenin yolu yine sanattan, yine edebiyattan, yine üretimden geçiyor bugünlerde. Bu hafta da yoğun bir gündem var..." Sayım Çınar Yeni Yüzyıl gazetesindeki "Kültür Pazarı" köşesinden böyle sesleniyor okularına... Hadi o zaman, buyrun Sayım Çınar'ın köşesine:

"Geçen hafta sinema yazarı Alican Sekmeç, Frankfurt Konsolosu Özkan Durmaz, sanat yönetmeni Kamil Kellecioğlu ve ben özel bir oyunda bir araya geldik. “Bazı yaralar vardır hemen kapanır, ama bazı yaralar vardır ki kapatmaya çalıştıkça yeniden yeniden yeniden açılır. İnsanoğlu nasıl büyük bir kahraman olurdu, kendi iç savaşından galip çıkabilse.” Vedat Diri’nin yazdığı, tiyatro duayeni Ayla Algan’ın sanat yönetmenliğini yaptığı ve Kamil Kellecioğlu’nun yönettiği Fanus adlı oyunun yeni gösterimi Almanya’nın Frankfurt şehrinde yapıldı.

Oyun Almanya’daki tiyatro izleyicisini fazlasıyla heyecanlandırdı, salonda boş koltuk yoktu. Tiyatro Frankfurt ekibinin otuz kişilik kadrosu tarafından altı aylık bir hazırlık dönemi sonrası sahneye konulan oyundaki sürpriz isim izleyicilerden büyük alkış aldı.

Süheyl&Behzat Uygur Tiyatrosu’nun başarılı oyuncusu Nurten İnan, Suna karakteriyle izleyicinin karşısına çıktı. T.C. Frankfurt Başkonsolosluğu himayesinde, Rüsselsheim Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunun prömiyeri Avrupa’da müthiş işler yapıldığının bir göstergesiydi. Tiyatroseverlerin gözünü Türkiye dışına da çevirmesi, Avrupa’yı takip etmesi çok önemli.

 

CHARLIE’NİN BABASI DAHL

Roald Dahl yediden yetmişe tüm okurların hayatlarına, edebiyat dünyalarına dokunmuş bir isim. Kaç nesil onun kitaplarıyla büyüdü. Bugün pek çok yetişkinin çocukluğunda unutulmaz yer etmiş sinema filmlerinde de onun imzası var.

Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Matilda, Dev Şeftali, Koca Sevimli Dev… Roald Dahl’ın doğumunun üzerinden tam 100 yıl geçti. Can Çocuk Yayınları, Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nı yayımlayarak, Roald Dahl’ı Türkiyeli okurla ilk kez 1989 yılında buluşturmuştu. 27 yılın ardından, yazarın 100. doğum yılında bu sefer Benek Tozu ve Diğer Müthiş Sırlar mart sonunda okurlarla buluşuyor. Bir haber daha, Roald Dahl’ın Koca Sevimli Dev (The BFG) adlı kitabından aynı adla uyarlanan film, temmuz ayında, Steven Spielberg’in yönetmenliğiyle sinemalarda.

BEŞ ŞEHRİN İZİNDE

Yapı Kredi Yayınları hız kesmeden yeni kitaplar yayınlamaya, yeni baskılar yapmaya devam ediyor. Bu ay da listesi son derece kabarık, özellikle ilgimi çeken yayınları ise Alberto Manguel’in Tanpınar’ın İzinde Beş Şehir kitabı oldu. Çevirisi Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu’ya ait olan kitap, Tanpınar’ın yazınsal kılavuzluğunda Ankara, İstanbul, Erzurum, Konya ve Bursa’ya giderek izlenimlerini, gözlemlerini, benzersiz birikimi ve deneyimleriyle harmanlayarak kitabında aktarıyor. Usta yazarın kaleminden Tanpınar rehberliğinde Türkiye şehirlerini okumak güzel bir deneyim olacak.

ÇOK OKUNANLAR