MEDYA KÖŞESİ

Sayım Çınar yazdı: Malatya’dan film manzaraları

Malatya Uluslararası Film Festivali bu yıl 6. kez perde açtı. Sayım Çınar, Malatya'ya gitti, filmleri izledi ve sizler için yazdı.

Sayım Çınar yazdı: Malatya’dan film manzaraları

GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR 
sayimcinar@gmail.com

Bu sene altıncısı düzenlenen film festivalinin açılış programı 6 Kasım akşamı yapıldı. Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda düzenlenen festival, ilgi çekici filmler ve konuklarla sinemaseverlerin büyük ilgisiyle karşılandı.

Malatya Uluslararası Film Festivali’nde konuklar bir sürprizle karşılaştılar. Terör olayları nedeniyle hayatını kaybedenler için bu sene Malatya Uluslararası Film Festivali’nde kırmızı halı yerine siyah halı kullanıldı.


Açılış güzeldi, Yekta Kopan’ın sunuculuğu eşliğinde yemekli bir açılış oldu. Ulusal bölümde yarışan birçok filmi izledim ve sinemaseverler için bir derleme hazırladım. Buyrun bir sinefilin Malatya güncesine…

- Abluka / Frenzy / Emin Alper

Dikkat çekici bir filmdi. Hem politik hem de gerilim öğeleri taşıyordu. Ortalamanın üstünde bir film olarak listeme girdi. Psikolojik öğeleri çok iyi kullanıyor yönetmen. Sonunu iyi anlamak için filmi dikkatle izlemek gerekiyor, eğitimli gözlere yönelik bir film.


- Sarmaşık / Ivy / Tolga Karaçelik

Fantastik  filmlerden biriydi. Nadir Sarıbacak çok iyi bir oyunculuk sergiliyor. Gemiciler ve kaptanın gerilimli ilişkisi üzerine kurulu. Nadir, Yozgat Blues’da tam not almıştı benden, Sarmaşık’ın macerasını da merakla izledim. İyi bir yerli yapım, bunu özellikle belirtiyorum, mutlaka izlenmeli. Sarmaşık sembolü iyi kullanılmış. Küfür yoğun, ancak filmi olumsuz bir şekilde etkilemiyor.


- Kar Korsanları / Snow Pirates / Faruk Hacıhafızoğlu

Görüntü kalitesi müthiş, kömür toplayan çocukların içten hikayesi. İzleyicileri kalplerinden vurdu, özel dikkat derim Kar Korsanları’na. Çocuklar Kars’tan seçilmiş, hakikat sorunu hiç yok. Kar romanı ve Reha Erdem’in Kozmos’undan sonra bu film de Kars’ı çok iyi anlattı bize. Politik ve otobiyografik bir çalışma. Dönem anlatımında çok başarılıydılar.


- Nefesim Kesilene Kadar / Until I Lose My Breath / E. Emel Balcı

Yine iyi ki izlemişim dedirten filmlerden. Yoksulluğun, geleceksizliğin hikayesi bu. Gerçeklerden kaçarken gerçeği yüzümüze vuruyor. Zerre filmiyle beraber gerçeği işlemede tam not verdiğim bir film oldu. Frankfurt’tan da ödül almış bir film.


- Yarım / The Half / Çağıl Nurhak Aydoğdu

İzlediğim en etkili filmlerden biriydi. Kadın sorununu çok etkili bir şekilde işliyor, doğu batı sentezi kuruyor, yarım kalmış her şeye dair epik bir anlatı. Malatya’da çekilmiş, doğudan gelen bir kız çocuğuyla Muğla’da büyümüş  Salih’in hikayesi, bu arada Salih’in bir de ikiz erkek kardeşi var.. Şaşkınlık yaşayacağınız bir film olduğunun altını çizmek isterim. Küçük yaşta evlendirilenlerin sarsıcı hikayesi var Yarım’da. Yarım insanların tamamlanmaya çalışma hikayesi, engellilik algısı üzerine sert bir eleştiri de barındırıyor. Ece Tatay oyunculardan biri, Diyarbakır’dan gelmiş ve üstün bir oyunculuk sergiliyor.


- On Adım / Ten Steps / Fatih Hacıosmanoğlu

Film içinde film var burada. İngilizce çekilmiş bir film. Eleştirmesi zor, yazması zor bir çalışma. Heyecanlandıramadı beni, sinema filmi için İstanbul’a gelen Tina’yı merkeze koyuyor. Süre sorunu olan ve meselesini tam anlamıyla anlatamayan bir film olarak girdi listeme, yine de ilginç yanları vardı.


- Misafir / The Visitor / Mehmet Eryılmaz

Baba evinde kovulan Nur’un trajik hikayesi. Malatya’daki gösterim ilgi çekiciydi. İlişki ağlarını güzel işliyordu, Yönetmen, anne ve babasına ithaf etmiş filmini. İstanbul sahneleri etkileyiciydi. 120 dakikalık güçlü bir filmdi. Bir umut var filmde. Anne kız ilişkisini iyi sorgulayan bir film arayanlara öneriyorum. Süre sorunu yaşayan bir film olduğunu düşünüyorum.Filmi yönetmen biraz daha kısa tutabilirdi.


- Memleket / Homeland / Murat Saraçoğlu

Bu filmde  yönetmen bizi derin sorgulamalara götürüyor. Bu ülkenin değişik yönlerini beyazperdeye uyarlamış. Hakiki insan öykülerini iyi görsellikle birleştiriyor, yine süre sorunu olduğunu düşünüyorum.


- Saklı / Secret / Selim Evci

Ciddi oyunculuk göze çarpıyor, performans oyunculuğunun iyi bir örneği. Üçüncü uzun filmi yönetmenin. Settar Tanrıöğen devleşiyor, çok konuşuldu film zaten. Baba kız ilişkisi işleniyor, iki ailenin birbiriyle kesişen hayatları anlatılıyor. İlhan Şeşen de önemli bir isim.


- 91.1 / Mustafa Haktanır

Derya Alabora’nın, genç oyuncularla performans sergilediği, dikkat çekici bir filmle karşılaştım. Psikolojik gerilim öğeleri baskındı, sondan başa anlatılan bir hikayeydi. Cesur sahneler çok konuşulacak şüphesiz, yeni bir açılımı da müjdeliyor Türk sinemasında. Balıkesir’de çekilen film festivalin gözdelerinden.


- Kasap Havası / Kasap Dance / Çiğdem Sezgin

Çiğdem Sezgin'in yazıp yönettiği başrollerinde Şenay Gürlerİnanç KonukçuHakan Karahan’ın  oynadığı bu film Malatya’da ilgiyle karşılandı. Görüntüler ve kurgu dikkat çekiciydi. Sert bir hikaye var karşımızda. Merak uyandıran, kadınların aşk acılarını anlatan, kadın isyanını, aşkı ve trajediyi odağa koyan bir filmle karşı karşıyayız. Oyunculuklar harika... "Leyla" karakterinde Şenay Gürler dikkat çekiyor,edebiyat dünyasından romanlarıyla tanıdığımız Hakan Karahan’ın oyunculuğu merak ediyorsanız, bu filmi izleyin derim.


Malatya Film Festivali izleyiciyi boş göndermeyen, yeni ve etkili filmleri festival kapsamına alan, ciddi bir festival. Artık bu noktadan sonra filmler izleyicilerine, meraklılarına emanet. Biz sinefillerin de bu noktada bir katkısı olacaksa, ne mutlu bizlere…

ÇOK OKUNANLAR