MEDYA KÖŞESİ

Sayım Çınar yazdı: 'İsyan ve huzurun bir arada olduğu kent Zagreb'

Sayım Çınar Zagreb macerasını kelimelere döktü, ortaya şehir insan ilişkisinden, şiire uzanan bir günce çıktı. Sayım Çınar gözüyle Zagreb macerasına davetlisiniz.

Sayım Çınar yazdı: 'İsyan ve huzurun bir arada olduğu kent Zagreb'
GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR
sayimcinar@gmail.com

Sayım Çınar Zagreb macerasını kelimelere döktü, ortaya şehir insan ilişkisinden, şiire uzanan bir günce çıktı. Sayım Çınar gözüyle Zagreb macerasına davetlisiniz.

Gittiğim her şehirde kalbimin bir parçasını bırakıyorum. Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’den de çok şey alıp çok şey bırakarak döndüm.

Deneme

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb etkileyiciydi. Tarihi binalar, tramvay yolculuğu, zevkli bir şehir beni bekliyordu, bunu daha ilk dakikalarda keşfettim.

Deneme

Özellikle Zagreb’i ilkbaharda yaşamak etkileyici bir deneyim. İçinden sosyalizm geçen şehirler her defasında kendini hissettiriyor, yeşilin ve özgürlüğün izleri her yerde görülüyor.

Deneme

Zagreb birçok Avrupa kenti gibi artık bir dünya kenti, İngilizce adeta resmi dil, herkes konuşuyor. Zagreb’in kardeşleri Budapeşte, Prag olmalı, birbirlerine hem hava hem de mimari olarak çok benziyorlar.

Deneme

VİZE ÖNCESİ, VİZE SONRASI

Daha önce vizesiz girilebiliyordu Hırvatistan’a, son yıllarda Schengen başladı. Otel arayanlara Astoria’yı öneririm. 1932’den beri hizmet veriyor. Pahalı bir şehir değil, lezzetli yemekleri ve iyi konaklamayı yakalayabilirsiniz ucuz fiyatlara.

Deneme

Slovenya sınırında ciddi bir polis kontrolü var. Lubliano insanı baştan çıkartan bir şehir. Zagreb’e gidip, Lubliano’yu görmemek büyük kayıp olur. Et restoranları ilgi çekici.

Deneme

Zagreb’e dönersek: Trenden bakarak şehri izlemek çok etkileyici. Taş binalar göz alıcı, grafitiler her yerde. Planlı düzenli bir yer. Kasvet yok. Meydanda açılan pazarda ilginç malzemeler bulabiliyorsunuz.

Zagreb’de en çok aklımda kalan Kırık Kalpler Müzesi oldu. Özel mektuplar ve objeler sizi karşılıyor müzede, geçmişte kalan yüzler ve isimler bir anda önünüze çıkıveriyor.

Güzel şaraplar da sizi bekliyor. İyi bir yemek ve güzel bir şarap şaşırtıcı derecede uygun fiyatlı.

Deneme

Zagreb radyosuyla her an karşılaşabilirsiniz.

Akşam olur mektuplar hasretlik söyler
Zagreb radyosunda Lili Marlen türküsü
Siperden sipere ateş tokuşturanlar

Karanlıkta dem çeken ishak kuşu.

Attila İlhan’ın şiiri nasıl unutulur ki! Zagreb’de şiirdeki havayı, isyanı, huzuru ve aşkı doyasıya yaşabiliyorsunuz.

Deneme

TÜRK DİZİLERİ HER YERDE

Türk dizileri çok seviliyor, çoğu Avrupa kentinde olduğu gibi. Türk nüfus Avrupalı görünümünde. Gece hayatı var, büyük gürültü beklemeyin, daha sakin bir hava var. Muhteşem Yüzyıl çok konuşuluyor burada.

Sonuç olarak Avrupa’nın özel bir köşesini keşfetmek, iyi yemek ve şarap tadımı yapmak, bol bol temiz hava almak isteyenler için Zagreb olmazsa olmaz şehirlerin başında geliyor.

BU GEZİDEKİ EN FAVORİ MEKANLARIM

En iyi kahvaltı: Zagreb, Hırvatistan

En iyi öğle yemeği: Güjžina - The soul of Pannonia Restaurant in Ljubljana 

En iyi akşam yemeği: Sushi Restaurant/Takenoko/Zagreb 

GEZİDE DİNLEDİĞİM ŞARKILAR

Lili Marlen Türküsü (Ahmet Kaya)

 

Marlene Dietrich - Lili Marleen



Bach - Cello Suite No.1 i-Prelude

 

Okuğum Kitap: Iskalı Karnaval/Kerem Işık/Yapı Kredi Yayınları

Öykü türünde hep nitelik aradığımı rahatlıkla söyleyebilirim..Iskalı Karnaval’da,Kalbi büyüyen adam ve Süper kahraman diyeti öyküleri beni hakikaten kalbimden vurdu. Fantastik bir kurgunun içinde kalbiniz büyümeye başlıyor desem inanır mısınız? Öykülerde ironik bir karnavalı olan Kerem Işık’a selam olsun.

ÇOK OKUNANLAR