MEDYA KÖŞESİ

Sayım Çınar Kültür Tarafında yazdı: Müslüm Gürses filmi geliyor!

Yoğun bir haftada yine gündemin öne çıkan başlıklarıyla Kültür Tarafı dopdolu. İşte Sayım Çınar'ın kaleminden Kültür sanat gündeminin satırbaşları...

Sayım Çınar Kültür Tarafında yazdı: Müslüm Gürses filmi geliyor!
Kültür Tarafı/Sayım Çınar
sayimcinar@gmail.com

Yoğun bir haftada yine gündemin öne çıkan başlıklarıyla Kültür Tarafı dopdolu.

Baba'nın Filmi Geliyor!

Arabesk müziğin sevilen ismi Müslüm Gürses'in hayatı film oluyor. Senaryosunu Hakan Günday'ın yazdığı, araştırma ve röportajlarını gazeteci yazar Gülşen İşeri'nin yaptığı filmin Mart ayında çekimlere başlanacağı duyuruldu. Filmin danışman kadrosunda ise çok önemli isimler yer alıyor: Gazeteci-Yazar Tuğrul Eryılmaz, sosyolog Meral Özbek, psikiyatr Cemal Dindar ve müzik tarihçisi Murat Meriç...

"Film yapmak istiyorum. Onun ne kadar ''özel'' bir adam olduğunu ben sağken, anlatmamız lazım" diyen Müslüm Gürses'in hayat arkadaşı Muhterem Nur; senaryonun son halini aldığını açıkladı. Mine Şengöz önderliğinde proje tasarım şirketi Saatiçerik'in hayata geçireceği filmin senaryosunu yazar Hakan Günday üstleniyor. "Kinyas ve Kayra", "Az", "Daha" gibi birçok romana imza atan Günday'ın iki kısa filmin senaryosunda da imzası bulunuyor.

Filmin çekimlerine şubat ya da en geç Mart ayında, sanatçının ölüm yıldönümünde başlanacağını ifade etti.

Can Yayınları'ndan Yeni Bir Öykü Kitabı

"Çocukken bir kuş öldürdüm, dedi adam, ben öldürmedim, arkadaşım öldürdü, arkadaşım da değildi, o gün beraberdik işte. Yiyelim, dedi, tüylerini yolduk, yine de ısırınca ağzıma geliyordu tüyleri. Niçin uydum ki ona. Kalktı, suya uzandı, içti, öfkeyle döndü. Bizi niçin almadılar? Ben, dedi kadın, kiminle gideceğimi seçemedim..."

Sine Ergün, okurumuzun yakından takip ettiği öykücülerimizden biri. Kısa ve etkili öyküleri, hayata, yaşadığı kente ve çevreye farklı bakışıyla hemen öne çıkıyor. Baştankara'da yeni öykü alanlarına giriyor; gerçekliğin kırıldığı, ruhsal durumların daha derinine inilerek incelendiği, bilinçaltının anlık çakımlarına kulak verilen kısa öyküler bunlar. Dikkatle okunması gereken, konuşulacak bir öykü kitabı Baştankara.

Geleceğe Yatırım

Gümüşlük Festival Akademisi, Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamında 8 müzik öğrencisine çok önemli bir fırsat sunmaya hazırlanıyor.

Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında 2006 yılından bu yana sürdürülen Gümüşlük Festival Akademisi, geçtiğimiz 10 yılda yüzlerce genç yeteneği, dünyanın en önemli müzisyenleriyle buluşturarak, eğitimlerinde önemli bir rol aldı. Bu yıl 13.'sü yapılacak Festivalin eğitim yuvası olan Gümüşlük Festival Akademisi bünyesindeki programla, 8 öğrencinin Avrupa'da bedelsiz eğitim görmesi hedefleniyor.

Ustalara Saygı!

Kırmızı Kedi Yayınevi Muzaffer Buyrukçu'nun tüm eserlerini basma kararı aldı ve ilk kitap da çıktı. Biliyorsunuz bunun yakın dönemde ilk sayılabilecek örneğini Literatür Yayınları vermişti. Fakir Baykurt'un ve Samim Kocagöz'in romanlarını yayınlayarak. Bu haber bana unutulmuş yazarlarımızı hatırlattı. Düşünüyorum da yayıncılarımızın niçin ilgisini çekmez o yazarlar?

Örneğin Reşat Enis, Oktay Akbal, Vedat Günyol, Cahit Irgat, Fikret Ürgüp, Salim Şengil, Bekir Yıldız, İlhan Demiraslan, İlhami Bekir Tez, Hasan Kıyafet, Behzat Ay ve daha niceleri... Bunlar ilk akla gelenler. Liste uzayabilir. Bakalım Kırmızı Kedi'nin ardından hangi yayıncı gelecek?

Olasılıksız'ın Yazarından OZ!

Olasılıksız ve Empati adlı romanlarıyla Türkiye'deki okurların gönlüne taht kuran, satış rekorları kıran Adam Fawer'ın yeni romanı OZ Haziran ayının sonunda raflarda yerini aldı. Kapağından arka kapak yazısına, sloganından tanıtımına fenomen haline gelen Olasılıksız'ın yazarının yeni romanı uzun yıllardır bekleniyordu. OZ, kurgusu, hikayesi ve temposuyla bir kez daha okurları şaşırtacağa benziyor. Yaz aylarında durgunlaşmasını beklenen piyasa tam aksine gitgide hızlanıyor. Biz okurlara da ardı ardına gelen kitapların tadını çıkarmak kalıyor.

ÇOK OKUNANLAR