MEDYA KÖŞESİ

Sayım Çınar ile Kültür Tarafı yine dopdolu

Sayım Çınar, Taraf gazetesindeki Kültür Tarafı köşesinde haftanın önemli kitaplarını, kültür sanat olaylarını yazdı. İşte o yazı...

Sayım Çınar ile Kültür Tarafı yine dopdolu
GAZETECİLER.COM -
SAYIM ÇINAR sayimcinar@gmail.com

Bahar geldi, kitapçı raflarında yepyeni kitaplar okurlarını bekliyor. Yayıncıların artık yaz kış ayrımı gözetmeksizin iddialı kitaplarını yayınlamasını çok önemli buluyorum. Buyurun bu haftanın öne çıkanlarına.

Bir Klasik: Mario Levi

Everest Yayınları'ndan ardı ardına güzel haberler geliyor son dönemde. Türkçe Edebiyatın önemli isimlerinden Mario Levi'nin 25 yıl sonra öykü kitabı yayınlandı geçtiğimiz günlerde. Haldun Taner Öykü Ödülü ve Yunus Nadi Roman Ödülü gibi önemli ödüllerin sahibi olan Mario Levi, 25 yıl aradan sonra yazdığı öykü kitabıyla hem yeni hem sadık okurlarıyla buluşacak. Everest Yayınları etiketi taşıyan Bir Cümlelik Aşklar raflardaki yerini aldı. Aşka, sevgiye, inceliğe en çok ihtiyacımız olduğu günlerde zevkli bir okuma olacak Bir Cümlelik Aşklar.

Zevkli Bir Tarih Okuması

Osmanlı Tarihinden 101 İlginç Olay. Kalın sıkıcı tarih kitaplarından sıkıldıysanız Mustafa Barış Özkök'ün kaleme aldığı, İnkılâp Kitabevi'nin yayımladığı Osmanlı Tarihinden 101 İlginç Olay ile Osmanlı'nın tarihine ışık tutan kısa ama bir o kadar da ilginç anekdotlarla ilginç bir tarih okuması müjdeliyor. Bu tarz kitapları önemli buluyorum, Osmanlı'ya dair enteresan bilgileri derleyen yazarı da, böylesi bir kitabı yayın dünyamıza kazandıran sayfa6 yayınlarını da kutluyorum.

Hem Roman, Hem Tiyatro Metni!

Ahmet Sami Özbudak'ın ikinci romanı İz, Artemis Yayınları tarafından yayınlandı. İz, başarılı yazarının ustaca kaleme aldığı farklı bir kitap. Çünkü aynı hikayenin romanı ve tiyatro metni bir arada basıldı. GalataPerform'un ilk kez Yeşim Özsoy yönetmenliğinde 2013 yılında sahneye koyduğu ve kapalı gişe oynadığı İz, pek çok uluslararası festivale katıldı ve ödüller aldı. Ahmet Sami Özbudak, aynı oyunla 2011 Almanya Heidelberg Stückemarkt Festivali'nde Avrupa'nın En İyi Genç Yazarı ödülünü aldı. Özbudak, 2014 Afife Ödülleri kapsamında Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'nü de aldı. Ayrıca Afife Ödülleri kapsamında İz, en iyi yönetmen, en iyi sahne tasarımı, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi yapım dallarında da aday oldu. Şimdi de oyundan yola çıkarak romanlaştırılan hikâye okurla buluşuyor. Türkiye tarihinin yakıcı zamanlarını konu alan, güçlü karakter çizimleriyle dikkat çeken İz, okurlarını bekliyor.

Aslında Her Şey Bir Hayal!

Kürşat Başar kültür ve edebiyat dünyamızın sıradışı isimlerinden. Yeni kitabıyla okurlarını selamlıyor bu ay. Kimi uzun kimi kısa otuz sekiz bölümden oluşan Aslında Hayal'de Kürşat Başar'ın hayatını şekillendiren hayaller, sanatına etki eden anılar, onu bugüne getiren beklenmedik rastlantılar ve çarpıcı ilişkiler var. Kürşat Başar'ın şimdiye dek yazdığı satırlar arasında en kişisel, en değerli bölümlere de yer verdiği Aslında Hayal, bir yazar ve müzisyenin yetişmesine ve evrimine ışık tutuyor. İstanbul'da, Ankara, Kıbrıs ve hatta Doğubayazıt'ta geçen çocukluk ve gençlik yıllarını; edebiyatla, müzikle tanışmasını; Sevim Burak'tan Ara Güler'e, Doğan Hızlan'dan Cemal Süreyya'ya ve günümüze gelene kadar daha nicelerine, birbirinden ilginç, sıradışı figürle karşılaşmasını anlatıyor. Kitabına hayatından önemli anları da eklemiş yazar, aslında hayatını izlerken kültür sanat dünyamızın yakın dönem tarihini de okuyoruz. Genç yaşında hayatını yazarak kazanmaya karar veren Kürşat Başar'ın son elli yılın gözde dergi ve gazetelerinde geçen günlerini, roman, hikâye ve denemelerinden ayrı olarak film ve dizi senaryosu, bale librettosu yazarlığı, TV programı yapımcılığı ve son olarak müzisyenlik gibi anlarda sergilediği şaşırtıcı yaratıcılığı da gözler önüne seriyor.

Özel Bir Kokteylden Haberler

Geçtiğimiz günlerde yolum Kanyon'a düştü. Bir de baktım Remzi Kitabevi'nde bir kalabalık var. Kimler yok ki... Onur Öymen, Oktay Ekşi; İlker Başbuğ, Edip Başer, Kerem Çalışkan, Hıfzı Topuz, Melih Aşık, Ercan Çitlioğlu...

Burada bir şeyler oluyor diyerek dost Öner Ciravoğlu'nun ve Gürer Aykal'ın yanına yaklaştım.

Ünlü diplomat ve araştırmacı Onur Öymen'in Arka Plan/Teröre Yön Verenler adlı kitabının tanıtım kokteyliymiş. Ben edebiyat kitaplarına yapılan tanıtım toplantılarına alışığım tabii. Kitap da bayağı hacimli... Ama günümüzün yakıcı sorunlarına eğiliyor. Tarihsel bilgilerle dopdolu... Bir köşeye çekilip kitabın yayın koordinatörü Öner Ciravoğlu'yla ile sohbete daldık. Eve gelince bir cümlenin altını çizdim: Bir Arap lider, emperyal güçlerin temsilcisine bakın ne demiş: "Siz bize dolar ihraç etmezseniz, biz de size terör ihraç ederiz!"

Kitaplığınızda yeni kitaplara yer açın, Mayıs edebiyatla, tarihle dopdolu!

ÇOK OKUNANLAR