GÜNDEM

"Savaşı virüs değil biz kazanacağız" Haftanın bomba haberlerini Osman Hoca duyurdu!

"Haftaya iki yeni ve güzel ‘umut haberi’ ile başlıyoruz" diyen Hürriyet başyazarı Osman Müftüoğlu, haberlerin ilkinin Türkiye'den bir diğerinin de ABD'den olduğunu söyledi. Korona süreçlerinin kontrollü gittiğini söyleyen Müftüoğlu,"Enseyi karartmanın bir anlamı yok. Savaşı virüs değil biz kazanacağız." dedi.

Pınar Erden
Pınar Erden[email protected]
"Savaşı virüs değil biz kazanacağız" Haftanın bomba haberlerini Osman Hoca duyurdu!

Hürriyet başyazarı Osman Müftüoğlu, koronavirüs tedavisindeki yeni gelişmeleri okuyucularına aktardı. Plazma tedavisinin başlamak üzere olduğunu ve aşı müjdesinin yakınlaştığını belirten Müftüoğlu, "Savaşı virüs değil biz kazanacağız." dedi.

İki yeni umut

Haftaya iki yeni ve güzel ‘umut haberi’ ile başlıyoruz. İlki bizden, ikincisi Amerika’dan.

Aslında başka güzel haberler de var. Mesela mı?

Rakamlara bakılırsa korona süreçleri kontrolsüz gitmiyor. Sağlık sistemimiz de süreci halkımızla, yöneticilerimizle olabildiğince dikkatli, kontrollü ve uyumlu götürüyor, yönetiyor.

Özellikle sağlık ordumuzun vefakârlığı her türlü takdirin üzerinde. Kısacası sık tekrarladığım gibi, enseyi karartmanın bir anlamı yok. Savaşı virüs değil biz kazanacağız.

Gelelim başlıktaki o iki umuda...

PLAZMA TEDAVİSİ BAŞLAMAK ÜZERE

Herhangi bir bulaşıcı hastalığı yenip başarıyla atlatan, vücudu o hastalığa karşı bağışıklık kazanmış kişilere bu bağışıklık gücünü kanında dolaşan antikor isimli moleküller sağlıyor.

Eğer siz o iyileşen kişiden aldığınız kanın plazma bölümünü dikkatle ayırır ve içindeki antikorları yoğunlaştırdıktan sonra hasta kişilere verebilirseniz, iyileşme hız kazanıyor. Ayrıca ağır vakalar ve yaşamsal tehdit altında olanlarda da bu ‘antikor yükleme’ ya da ‘plazma tedavisi’ uygulamaları müthiş başarılı. Plazma tedavisi daha önce SARS ve Ebola salgınlarında da kullanıldı, başarılı oldu.

Ülkemizde farklı pek çok merkezde bu yönde çalışmalar hızla sürüyor. Uzmanlar uygulamaya da kısa bir süre sonra geçilebileceğini müjdeliyor.

AŞI MÜJDESİ YAKINLAŞIYOR

Bir diğer güzel haber de ABD’nin önemli tıp merkezlerinden birinden, Pittsburgh Üniversitesi’nden, araştırmacı Andrea Gambotto’dan geldi.

Gambotto, ‘PittCoVacc’ adı verdikleri potansiyel aşıyla farelerde son derece olumlu neticeleri aldıklarını söylüyor ve ekliyor: “Bulgularımızın diğer kurumlardaki bilim insanlarının incelemesinden geçtikten ve hakemli bir dergide neticelerimiz yayımlandıktan sonra açıklanması son derece önemli.”

Aşıdaki bant benzeri mikro iğneler, derinin içinde kolayca çözünüyor, uygulamadan iki hafta içinde virüsü etkisiz hale getirecek miktarda antikor üretilebiliyor. Doktor Gambotto, insanlar üzerindeki denemenin en geç 1-2 ay içinde başlanacağını duyurdu.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 1 yorum