MEDYA KÖŞESİ

Sanki Radyo ve Televizyon Krallığı’nı yönetiyor !

RTÜK’ün dizi sürelerinin belirleyemeyeceğine dikkat çeken Milliyet yazarı Eyüboğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nu değil, "sanki Radyo ve Televizyon Krallığı’nı yönetiyor mübarek!" dedi.

Sanki Radyo ve Televizyon Krallığı’nı yönetiyor !
GAZETECİLER.COM - Milliyet Cadde yazarı Ali Eyüboğlu, RTÜK’ün dizi sürelerinin belirlenmesindeki rolüne dikkat çektiği yazısında Avrupa’daki dizi süreleri ve çalışma koşulları ile Türkiye’deki süreler ve çalışma koşulları arasındaki farka işaret etti ve RTÜK için "olmayan yetkisini kullanıp, dizi sürelerini ayarlamanın peşinde. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nu değil, sanki Radyo ve Televizyon Krallığı’nı yönetiyor mübarek!" dedi.

"RTÜK, olmayan yetkisini kullanıp, dizi sürelerini ayarlamanın peşinde. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nu değil, sanki Radyo ve Televizyon Krallığı'nı yönetiyor mübarek!" diyen Eyüboğlu şunları yazdı:

"İstediği yasayı TBMM'den geçirten RTÜK'ün asıl amacının ne olduğunu gerçekten anlamış değilim. RTÜK, yeni yasayla birçok yeni yetki aldı, ama anlaşılan bunlar da RTÜK Başkanı Davut Dursun'u kesmedi.

Çünkü kanunun kendisine vermediği bir yetkiyi, kullanmayı planlıyor kendisi.

Nasıl mı? Malum bir süredir Türkiye'de dizi sürelerinin uzunluğuna ilişkin şikayetler var.

Durumdan vazife çıkaran RTÜK, 14 Avrupa ülkesinde konuya dair bir araştırma yapıp, sonuçlarını da kamuoyuna açıkladı. RTÜK Başkanı'nın söyledikleri şunlar:

"Çağdaş dünyada 20 dakikadan kısa, 60 dakikadan uzun süreli dizi yok. Dizi süreleri ortalama 45 dakika. Birçok dizinin ABD yapımı olduğu dikkate alındığında, ABD'de de durumun farklı olmadığı sonucuna ulaşabiliriz. Türkiye'de ise dizi süreleri 80-90 dakika veya daha uzun. Özetinin yayınlanmasıyla 2.5-3 saate kadar çıkıyor. Bir de reklamları eklediğinizde süre neredeyse dört saate tırmanıyor. Bu izleyiciler açısından kabul edilebilir bir şey değil. Buna artık müdahale etmek gerekir diye düşünüyorum."

AVRUPA'DA DİZİLER 45 DAKİKA PEKİ ASGARİ ÜCRET KAÇ EURO?

TBMM'nin 15 Şubat 2011 tarihinde kabul ettiği Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri hakkındaki kanunu satır satır okudum.

Kanunun hiçbir yerinde, 'Dizilerin sürelerini RTÜK belirler' diye bir ibareye rastlamadım.

Peki RTÜK Başkanı nasıl oluyor da, "Buna artık müdahale etmek gerekiyor" diyebiliyor?

RTÜK Başkanı Davut Dursun'un şu sözlerine dikkatinizi çekmek isterim: "Avrupa'da dizi sürelerini RTÜK benzeri düzenleyici otoritelerin değil, arz talep dengesinden hareketle yayıncıların belirlendiğini tespit ettik."

İşte 'zurnanın zırt dediği yer' tam burası.
ÇOK OKUNANLAR