MEDYA KÖŞESİ

Sanem Altan sordu özgürlük mü kısıtlama mı?

Vatan yazarı sordu: "Şifreleyebiliyoruz ama anahtarı yetkili kuruma veriyoruz... Siz anlayabildiniz mi bu özgürlüğü?"

Sanem Altan sordu özgürlük mü kısıtlama mı?
GAZETECİLER.COM - Vatan gazetesindeki yazısında "Bu özgürlük mü kısıtlama mı?" diye soran Sanem Altan Newsweek dergisinden Şahin Artan ve Kemal Pehlivanoğlu'nun hazırladığı ilginç bir haberi okuyucuları ile paylaştı.

"23 ekim 2010'da Resmi Gazete'de "Kodlu veya Kriptolu Haberleşme" yönetmeliği yayınlanmış. İsteyen herkesin kriptolu veya kodlu haberleşmesine, telefon konuşmalarını teknolojiden yararlanarak şifreyebilmesine olanak tanıyormuş bu yönetmelik.

Eskiden Türkiye'de kriptolu haberleşme yetkisi sadece Ordu, Emniyet, Mit, Dışişleri'ndeyken artık isteyen kriptolu görüşebilecekmiş. Kriptolu telefon dönemi, telefon dinlenme skandallarına karşı alınacak iyi bir önlemmiş."
diyerek başladığı yazısında çarpıcı bir noktaya parmak basan Altan şöyle sordu:

"Ama ben tam anlayamadım açıkçası. Çünkü aynı yönetmelik kullanılacak tüm şifreli cihazların kayıt altında ve şifre anahtarlarının da Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı BTK'nın elinde olması şartı getiriyormuş. Kurumdan izinsiz olmuyor yani...

Peki, şimdi bu yönetmelik gerçekten haberleşme özgürlüğü mü tanıyor bize yoksa tam bir kısıtlama mı bu? Çünkü sadece telefon değil internet üzerinden iletişim ve haberleşme için de aynı şey geçerliymiş. Yıllardır pek çok internet kuruluşu şifreli haberleşme olanağı sunuyormuş zaten. Yahoo 2000 yılından beri şifreli e-posta hizmeti sunuyormuş... Hiç bilmiyordum... Şimdi bunlar da kuruma bildirilecek.

Şifreleyebiliyoruz ama anahtarı yetkili kuruma veriyoruz... Siz anlayabildiniz mi bu özgürlüğü."


Sanem Altan'ın yazısının tamamını  okuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR