MEDYA KÖŞESİ

Sanat, muhalefet ve güme giden bir sanat filmi! Özay Şendir yazdı

Yeni Türkü grubunun solisti Derya Köroğlu, Sabah'a verdiği röportaj sonrası gelen tepkiler üzerine 'sözlerim cımbızlandı' demişti.

Sanat, muhalefet ve güme giden bir sanat filmi! Özay Şendir yazdı

Milliyet yazarı Özay Şendir, sanat ve siyaset konusunda Türkiye'de gariplik olduğunu söyledi. Çeşitli örnekleri köşesinde sıralayan yazar, Derya Köroğlu tartışmasının bir sevgi filminin önüne geçtiğini belirtti ve şu ifadelerle yazısına son verdi:

‘İki İyi Çocuk’, tüm bu nefret tartışmalarının dışındaki bir dünyayı, iyiliği anlatıyor ve insana iyi geliyor açıkçası.

Başrollerini Sarp Levendoğlu, Kazım Karakadıoğlu ve Sevcan Yaşar'ın paylaştığı, Hamdi Alkan, Murat Serezli, Günay Karacaoğlu, Devrim Özder Akın, Mehmet Ulusoy, Bülent Yıldıran, Hakan Güven gibi usta oyuncuların yer aldığı "İki İyi Çocuk" sinema filminin müzikleri Yeni Türkü grubunun kurucusu Derya Köroğlu tarafından yapılmıştı.

Sanat, muhalefet ve güme giden bir sanat filmi! 

Yeni Türkü’nün solisti Derya Köroğlu’nun Sabah gazetesine verdiği röportaj, ardından sözlerini inkar eden hali, sonra Sabah’ta yayınlanan ses kaydı ve CHP sosyal medya hesabından gelen “Yandaşlara röportaj verenlere belediye konseri yok” açıklaması...

Sanat ve siyaset konusunda Türkiye’de bir gariplik olduğu kesin. ‘Sanatçı muhaliftir’, genelde kabul gören bir anlayış ama sanatçılar genellikle kişilere değil sistemlere muhaliftir aslında.

Sisteme karşı sanatçıların sol ve sosyalist, sistemin terbiye edilmesi gerektiğini düşünen sanatçıların da sosyal demokrat kökenden olması geretiği şartına inanır çok kişi.

Bu ideolojik ayrım, doğru değil aslında. Sovyetler’in en acımasız lideri Stalin’e muhalefet ettiği için sekiz yıl hapis yatan Nobel Ödüllü yazar Soljenitsin’e sanatçı demeyecek miyiz?

Ya da Nazım Hikmet’in memleket sevdasıyla yaşayıp, öldüğü Sovyetler Birliği’nde düzenin bürokratik işleyişini eleştirdiği tiyatro oyunu ‘İvan İvanoviç Var mıydı Yok muydu?’ tiyatro eserini nereye koyacağız?

“Gördün mü bak, bu sanatçılar da muhalefet etmiş, eleştirmiş” diyebilirsiniz ama unutmayın ki, eleştirilen de Sovyetler Birliği.

Clint Eastwood, seçimlerde Trump’u destekledi, siyahi basketbol oyuncusu Dennis Rodman da... Bu destek onların geçmiş kariyerlerinin çöpe atılmasına ya da çevrelerinden afaroz edilmelerine yol açmadı.

Her neyse, Derya Köroğlu tartışması maalesef bir sevgi filminin önüne geçti.

‘İki İyi Çocuk’, tüm bu nefret tartışmalarının dışındaki bir dünyayı, iyiliği anlatıyor ve insana iyi geliyor açıkçası.

Yorumlar