GÜNDEM

Salih Tuna'dan e-ticarette tekelleşme uyarısı

Sabah yazarı Salih Tuna, bugünkü köşesinde yayınladığı "Aldatıldık mı yoksa!" başlıklı yazısında e-ticarette tekelleşme uyarısında bulundu.

Salih Tuna'dan e-ticarette tekelleşme uyarısı

Sabah gazetesi yazarı Salih Tuna, "Hepsiburada," "Trendyol," "Gittigidiyor," "N11" ve "Amazon"un e-ticareti kontrol ettiğini, e-ticaretin yalnızca birkaç platformun kontrolüne girmesininse büyük sorunlara yol açabileceğini söyledi:

Şayet bu pazaryerleri (veya platformları) bu hızla büyürse "alıcı güçlerini" çok ciddi anlamda kötüye kullanabilirler. Mesela, çok yüksek komisyon uygulayarak üreticinin kârının büyük kısmına ortak olabilirler. Politik veya etnik nedenlerle bu işletmelerin görünürlüğünü arka plana atarak pazarını daraltabilirler. Dahası, istediklerinde server'larını yavaşlatarak o ülke ekonomisi için büyük tehdit oluşturabilirler. Bakınız, Türkiye'de tüketim malları harcaması geçen yıl 1.1 trilyon TL idi. Bunun elan yüzde 20'si online alışverişle gerçekleşti. Fazla değil üç - beş yıl sonra bu en az yüzde 50 olacak... Adil rekabet gibi her türlü iktisadi sorunlardan maada şu var: Yüzde 20'yi oluşturan bu "e-pazaryerleri" server'larını birkaç gün yavaşlatsalar kaos çıkar! Nasıl korkunç bir tehlike bizi bekliyor farkında mısınız? "E-pazaryerleri" tekelleşmenin dik âlâsıdır. Tekelleşme de sahici büyümenin ve inovasyonun düşmanıdır. Şayet önlem alınmazsa işletmeler / firmalar çok yakın gelecekte küresel güçlerin kölesi olmaya mahkûmdur.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar