Sahte haber yapmak dışkı yemeye benzer
Papa Francis,yalan haber üretmenin "dışkı yeme hastalığı"yla benzer olduğunu söyledi.
ABD'de 8 Kasım'da yapılan başkanlık seçimleri öncesindeartış gösteren sahte haberler hakkında bir açıklama da Katolik Kilisesi'nin ruhani liderinden geldi.
Papa Francis sahte haberlerin yayılması hakkındaki endişelerini dile getirerek bu haberleri yaymanın dışkı yeme hastalığıyla benzer olduğunu söyledi. Katolik Kilisesi'ne ait Tertio'ya röportaj veren Papa, yanlış haberleri medyanın verebileceği en büyük hasar olarak nitelendirdi.
MEDYA KOPROFİLİ HASTALIĞINA DÜŞMEMELİ
"Medyanın oldukça şeffaf, açık olması ve zaman zaman doğru olsalar bile sürekli skandal haberleri yaparak koprofili hastalığına (dışkı yeme) düşmemesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuşan Papa Francis sözlerini "İnsanlar dışkı yemeye eğilimleri olduğundan beri, çok fazla zarar verebilir" ifadeleriyle sürdürdü.
YALAN HABER ÜRETMEK GÜNAH VE YARALAYICI
Sahte haberleri üretmenin yaralayıcı ve günah olduğu aktaran Papa, "Hiçkimsenin bunu yapmaya hakkı yok" dedi. Katolik dünyasının ruhani lideri hakkında Temmuz ayının başlarında birçok sahte haber yapılmıştı. Sosyal medyada yayılan bu haberlerde Papa'nın Trump'ı desteklediğini açıkladığı iddia edilmişti. Haberlerin yayıldığı dönemde Katolik Kilisesi bu iddiaları yalanlamıştı ancak bilgilerin geniş kitlelere ulaşmasını engelleyememişti.
YALAN HABER ÜRETİP PARA KAZANIYORLAR!
ABD'de 8 Kasım tarihinde yapılan seçimlerden önce seçimleri etkilediği iddia edilen birçok sahte haber üretilmişti. Yapılan araştırmalar neticesinde bu haberlerin ağırlıkla Makedonya'nın Veles kentinde üretildiğini tespit edilmişti. Veles'te yaşayan gençlerin bu yolla binlerce euro para kazandığı, bu iş için profesyonel ekiplerin oluşturulduğu belirtildi.
YALAN HABERLERLE TRUMP'IN KAZANMASI MI SAĞLANDI?
Papa Francis'in Donald Trump'ı desteklediği yönündeki haberlerin yanısıra "Clinton'dan Trump seçilirse iç savaş çağrısı, Pizza Gate, Barack Obama Kenya'da doğduğunu kabul etti, Hillary Clinton'ın yolsuzluk belgelerini soruşturan FBI ajanı öldü" gibi diğer haberlerde sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı. Bu bilgilerin çok paylaşılması nedeniyle Facebook'un trendler uygulmasında üst sıralarda yer almıştı. Seçim döneminde Facebook Donald Trump'ı desteklemekle suçlanmıştı. Teknoloji devi bu iddiaları reddettiğini açıklamış ve sahte haberlerin reklamla yayınlanmayacağını duyurmuştu.
Donald Trump'ın seçimi kazanmasında bu haberlerin de etkili olduğu iddia edildi.