MEDYA KÖŞESİ

Şahin Alpay neden Demirtaş'a oy vermeyecek?

Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay, Selahattin Demirtaş'a övgüler dizdiği yazısında neden kendisine oy vermeyeceğini açıkladı...

Şahin Alpay neden Demirtaş'a oy vermeyecek?
GAZETECİLER.COM
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP'nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy vereceğini açıklayan Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay neden HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş'a oy vermeyeceğini yazdı.

NEDEN DEMİRTAŞ'A OY VERMEYECEĞİM?

Demirtaş'ın söylemlerinin haklı ve doğru olduğunu vurgulayarak söze başlayan Şahin Alpay "Eğer adayların sadece söylediklerine bakarak karar verecek olsaydım, 10 Ağustos’ta oyumu HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’a verebilirdim." dedi. Ancak "Ne var ki, kime oy vereceğimizi belirlerken sadece söylem ve simge temelinde karar veremeyiz." diye devam eden Alpay HDP'nin adayına neden oy vermeyeceğini açıkladı.

İşte Alpay'ın yazısındaki ilgili bölüm:

SÖYLEDİKLERİNİN ÇOĞUNA KATILIYORUM

Çünkü Demirtaş’ın söylediklerinin çoğuna katılıyorum; özellikle Erdoğan hakkındakilere… Demirtaş, genç ve dinamik bir politikacı, efendi bir insan. Kürt siyasi hareketinin sözcüleri içinde, muhakkak ki en makul olan o. O yüzden de hareketin tabanında en çok o tutuluyor. Cumhurbaşkanı adayı olması, mensup olduğu siyasi hareketin Kürt sorununa Türkiye’nin bütünlüğü içinde çözümden yana olmasının simgesel ama güçlü bir ifadesi. Bütün bu nedenlerle Kürt siyasi hareketine mensup olmadıkları halde ona oy verecekler az değil.

DEMİRTAŞ'A OY VEREBİLİRDİM AMA...

Ne var ki, kime oy vereceğimizi belirlerken sadece söylem ve simge temelinde karar veremeyiz. Ne yazık ki, Demirtaş’ın sırtında bir kambur var. Silahlara veda yoluna çıkmış, ama henüz veda etmemiş olan; silahlarıyla bir kısım Kürtleri vesayet tehdidi altında tutmaya devam eden; silah zoruyla vergi toplayan, iradesini dayatan, bu nedenlerle Türkiye’deki gerçek paralel devlet olan PKK’nın desteklediği aday. Özgürlüğe inanan bir demokrat olarak, PKK silahlara veda edip, yalnızca siyasi mücadeleye odaklansaydı Demirtaş’a oy vermeyi düşünebilirdim; ama bugünkü şartlarda hayır.

DEMİRTAŞ'IN ÇIKMAZI

Ne yazık ki, Demirtaş’ın bir de çıkmazı var. İsteyerek veya istemeyerek Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesine yardımcı olacak. Uzak görünebilir, ama diyelim ki İhsanoğlu’nun birinci turda kazanma potansiyeli vardır. Bu durumda Demirtaş, normal olarak İhsanoğlu’na gidecek muhalif oyların bir bölümünü kendine çekerek (ki çekeceği anlaşılıyor) bunu önleyebilir. Seçim ikinci tura kalırsa, yani tercih Erdoğan ile İhsanoğlu arasında kalırsa, durum çok daha net. Bu durumda ne yapacağını Demirtaş açıkladı: “Asla hiçbir aday lehine çekilmeyeceğiz…” dedi. Bunun Demirtaş’ı destekleyenlerin hepsinin değil ama büyük bölümünün Erdoğan’a oy vermesi anlamına geleceği ve bunun da Erdoğan’ın seçilmesini güven altına alacağı muhakkak.

ERDOĞAN'A NASIL GÜVENİLEBİLİR?

Diyebilirsiniz ki, Demirtaş ve mensup olduğu siyasi hareketin tabii ki derdi, Kürt taleplerinin karşılanmasıdır; bu açıdan bakınca da Erdoğan ehven-i şerdir. Erdoğan, “HDP Meclis’te olmamalı…” diye konuştuğunda HDP’nin kınamakla yetinmesi de muhtemelen bundandır. Evet, Demirtaş ve mensup olduğu siyasi hareket kendi dar açısından haklı olabilir. Ama Kürt taleplerinin karşılanmasını, Türkiye’nin demokrasiyi yerleştirmesinden bağımsız, ayrı olarak düşünmek yanlıştır. Erdoğan yetki alıp demokrasiyi tam tepelediğinde, hepimiz gibi Kürtler de kaybeder. Erdoğan’a nasıl güvenilebilir? Kendisine güvenenlere neler yapabildiği, ne büyük hayal kırıklıkları yaşattığı ortada değil midir?

ŞAHİN ALPAY YAZILARI

ÇOK OKUNANLAR