MEDYA KÖŞESİ

Şafak Türkiye'yi bıraktı yabancı medyayı anlattı

Sabah gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak Türkiye'de medyaya yönelik eleştirileri gözardı etti, biri Fransız biri ABD'li olmak üzere iki gazetede yaşanan olayları anlattı.

Şafak Türkiye'yi bıraktı yabancı medyayı anlattı
GAZETECİLER.COM - Sabah gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak bugünkü köşesinde biri Fransız biri ABD'li olmak üzere iki gazetede yaşanan olayları anlattı.

İşte Erdal Şafak'ın yazısından çarpıcı bir bölüm:

İKİ GAZETE İKİ GELİŞME

Mesleğimiz açısından gergin, gerilimli, insanın sinir uçlarına dokunan günler yaşıyoruz. Bu günlerin değerlendirmesini ileriye bırakarak, Batı'dan iki medya haberi vermekle yetineyim.

İlki Fransa'dan. Ülkenin önemli ekonomik yayın organlarından "Les Echos" gazetesinin kadın editörleri geçen hafta başkaldırdı ve pasif direnişe geçti. Nasıl? Hazırladıkları sayfalara adlarını koydurmayarak.

KADIN EDİTÖRLER İSYAN ETTİ

Bu ilginç ve de anlamlı eylemin gerekçesi neydi dersiniz? Gazetenin yazıişleri yönetim kadrolarında ve künyesinde hiçbir kadın gazetecinin yer almaması. "Les Echos"nun 70'i aşkın kadın gazetecisi ayrıca "Erkekler: 12, kadınlar: 0" başlıklı bir bildiri de yayınladı.

Sonuç? Gazetenin patronu Francis Morel, "Kadın çalışanlarımız son derece haklılar. Eylemlerini ciddiye alıyorum. Gereği yerine getirilecek" açıklaması yaptı.

CHİCAGO SUN-TİMES 28 FOTO MUHABİRİNİ KOVDU

İkinci haber ABD'den. Chicago'nun saygın, önemli ve çok satan gazetelerinden "Chicago Sun-Times" geçtiğimiz hafta 28 foto muhabirinin 28'inin de işine son verdi.

Gerekçe? Çoook.. Öncelikle, fotoğrafların artık gerek kâğıt, gerekse web edisyonda sadece dolgu malzemesi haline gelmesi.

İkincisi, "Yurttaş gazeteciler" denilen okurların, yani sokaktaki adamın, cep telefonuyla, i-pad'iyle çekip sosyal medya mecralarına gönderdiği fotoğrafların ihtiyacı karşılaması.

Üçüncüsü, maliyetlerin arttığı, gelirlerin azaldığı bir dönemde, foto muhabirlerinin gazetenin bütçesinde ciddi bir "Yük" haline gelmesi..."

 

Sabah Genel Yayın Yönetmeni okuyabilirsiniz.