MEDYA KÖŞESİ

Ruhat Mengi Can Dündar için ne dedi?

Can Dündar'ın boğaz kaçamağı gündemdeki yerini giderek hafifleyerek de olsa koruyor. Bugün de Vatan yazarı Ruhat Mengi konuyu gündemine almış.

Ruhat Mengi Can Dündar için ne dedi?

GAZETECİLER.COM - Can Dündar'ın boğaz kaçamağı gündemdeki yerini giderek hafifleyerek de olsa koruyor. Bugün de Vatan yazarı Ruhat Mengi konuyu almış.

Özel hayat özel mi, değil mi?

Önce toplum olarak, özellikle de medya olarak karar vermeliyiz: Özel yaşamlar, ünlü ve topluma mal olmuş insanlar için bile “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde belirtildiği gibi” özel midir, yoksa sadece istediğimiz kişiler için “özel”, diğerleri için “genel” midir?

Can Dündar’ın evli olmasına rağmen “sevdiği kadın” la fotoğrafının çekilmiş olması hızlı bir tartışma yarattı. Yazanların çoğu “herkesin başına gelebilir, biz de masum değiliz, belki eşini de, birlikte görüntülendiği kadını da seviyordur” benzeri açıklamalar getirdiler olaya...

Ki ben diyorum ki “Bize ne?.. Size ne?”.. Öyle ya üç yetişkin insan arasındaki olay (büyük bir hata bile olsa) sadece onların üçünü, belki bir de çocuklarını ilgilendirir. Kimsenin ileri geri konuşma hakkı yoktur ki, Can Dündar neden açıklama yapma gereği duydu onu bile anlamıyorum. Herhalde “Eşini seven bir erkek, mutlu bir aile babası” imajının zedelenmesini istemedi ama “eşinin haberinin olduğunu” söylemesi de bence eşi açısından haksız bir açıklamaydı.

Her neyse, adı üstünde “özel hayat” kişilere özeldir, başkalarının burnunu sokma, değerlendirme yapma hakkı hoş görülmez. Ama işte bu Atatürk için de geçerlidir, hem de bir ülkenin kurtarıcısı, kurucusu, önderi, kahramanı olarak çok daha fazla geçerlidir. Eğer onun hiçbir özeli kalmamalı; tüm ilişkileri, aşk mektuplarının detayları, korkuları, insani zaafları ortaya dökülmeli, o da sıradanlaşmalı ve hatta bazı konu ve konuşmalar “senaryo yazarının yorumları ve hayal gücü katılarak, saptırılarak verilmeli” diyor, bunun aksini düşünenleri ise “tabulaştırmakla” suçluyorsanız o zaman kendi özelinize müdahale olduğunda “Gazetecinin görevi özel hayatlara girmek olmamalı” sözünüz havada kalır. Bunları zamanında iyi düşünmek lazım.

(Not: Yeri gelmişken söylemek istiyorum: Geçen Pazar, zaman nedeniyle Her Açıdan’ın sonunda kısaca değindik, Can Dündar’ın “kendi yorumlarını kattığını, bazılarında hata yaptığını, maksadını aştığını” söylemesine rağmen Yunanistan’da “Mustafa” filminin DVD’leri çok satan bir gazete tarafından dağıtılarak izlendi. Can Dündar’ın “Turgut Özakman’a verdiği ‘hataları düzeltme’ sözünü tutarak filmi hemen düzeltmesi, hatalı olan DVD’leri ve film bantlarını ise bugünden itibaren gösterimden çekmesi” gerekiyor.)

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar