TV HABER

RTÜK Samanyolu TV iddialarını yalanladı

Radyo ve Televizyon Kurulunun tarafsızlığına gölge düşürücü mahiyetteki iddiaların gerçekleri yansıtmadığı bildirildi.

RTÜK Samanyolu TV iddialarını yalanladı
Radyo ve Televizyon Kurulunun (RTÜK) tarafsızlığına gölge düşürücü mahiyetteki iddiaların gerçekleri yansıtmadığı bildirildi.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, Zaman gazetesinde Hidayet Karaca tarafından kaleme alınan "İktidarın Medya Sansürü", "STV'ye uygulanan sansür darbe döneminde bile görülmedi" başlıklı yazıda, bazı haksız ve dayanaksız ithamlarda bulunulduğu belirtildi.

Üst Kurulun, 6112 Sayılı Kanun hükümleri kapsamında görevini yapan, özerk ve tarafsız bir düzenleyici kurul olduğu bildirilen açıklamada, "Üst Kurulun tarafsızlığına gölge düşürücü mahiyetteki bu iddialar gerçekleri yansıtmamaktadır" ifadesi kullanıldı.

"Bu kanalların toplamından daha fazla ceza alan yayın kuruluşları var"

Açıklamada, Üst Kurul tarafından geçen 10 ay içinde 76 yayın ihlali nedeniyle Samanyolu Haber için toplam 938 bin 828 lira, 26 yayın ihlali nedeniyle Samanyolu TV için ise toplam 1 milyon 603 bin 821 lira idari para cezası verildiğine işaret edildi.

Her iki kuruluşa 102 ayrı yayın ihlalinden dolayı verilen idari para cezalarının toplamının 2 milyon 542 bin 649 lira olduğu kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Adı geçen kuruluşlara verilen idari para cezalarının toplamından daha fazla miktarda idari para cezasına muhatap olmuş, yerel ve ulusal çapta yayın yapan başka yayın kuruluşları da bulunmaktadır. Samanyolu Haber ve Samanyolu TV'ye ceza verilmesine neden olan yayınların 7'si dışında tamamında, 6112 Sayılı Kanunun 8/1-c, 8/1-ç veya 8/1-ı maddelerindeki yayın ilkelerinin ihlal edildiği tespit edilmiştir. Pek çok yayın kuruluşunun aksine, adı geçen kuruluşların mahkemelerce getirilen yayın yasaklarına itibar etmedikleri, hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık, insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadelere yer vermeme, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini ısrarla yok saydıkları ve çiğnedikleri belirlenmiştir."

İlgili kuruluşların Üst Kurulun müeyyide kararlarının iptali istemiyle açtıkları davalar nedeniyle bugüne kadar söz konusu kanallara verilen idari para cezalarının hiçbirinin tahsil edilmediğine dikkat çekildi.

"İddialar gerçek dışı"

Açılan davaların büyük bölümünde ise adı geçen kuruluşların yürütmeyi durdurma talepleri mahkemelerce reddedildiği bildirilen açıklamada, iddialara ilişkin şu bilgiler verildi:

"Üst Kurul tarafından bugüne kadar hiçbir yayın kuruluşuna en üst limitten idari para cezası verilmediğinden, Samanyolu grubu kanallarına idari para cezalarının en üst limitten verildiği iddiası da tamamen gerçek dışıdır.

En fazla program durdurma cezası verilen kuruluşun Samanyolu Haber olduğu iddiası da tamamen yanlıştır. Seçim döneminde YSK'nın Samanyolu Haber'den daha fazla program durdurma cezası verdiği kuruluşlar bulunmaktadır.

Cezaların özellikle 30 Mart ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde uygulamaya konularak halkın haber alma özgürlüğünün engellendiği iddiası da tamamen dayanaksızdır. Zaman gazetesi tarafından halkın haber alma özgürlüğünü engelleme kastıyla cezaların seçimden önce verildiği iddia edilse de aslında bu süreç yıllardan beri bütün seçim dönemlerinde aynı şekilde işletilmektedir ve herhangi bir yayın kuruluşunun hedef alınması, halkın haber alma özgürlüğünün engellenmesi söz konusu değildir."

Açıklamada, söz konusu kuruluşların, çeşitli konularda mahkemelerce getirilen yayın yasaklarını ısrarla yok sayılmasından kaynaklandığı, verilen cezalardan dolayı, görevini yapan kamu kurumlarının hedef alınmasının ise dürüstlükle bağdaşmadığı ifade edildi.

ÇOK OKUNANLAR