ROK'tan "değerli TL" ifadesine tepki
Güneş yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, bugünkü köşesinde "Değerli TL demek değersiz ve üretimsiz bir Türk ekonomisi demektir" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Güneş gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, bugünkü köşesinde "Değerli TL demek değersiz ve üretimsiz bir Türk ekonomisi demektir" başlıklı bir yazı kaleme aldı. "Meral Akşener’inden Faik Öztrak’ına kadar herkes “Değerli TL demek ülkenin itibarlı oluşu demektir” diye bu palavra algı üzerinden Berat Albayrak’a saldırıyor" diyen Kütahyalı şunları kaydetti:
Elbette Türk ekonomisi tam anlamıyla ithalat ekonomisi olmaya çok alıştığı için bu kur artışı en başta enflasyona yansıyacaktır, bu kaçınılmazdır. Fakat zorlana zorlana önce gerekli gereksiz ithalat yapmamaya sonra yine mecburi şekilde içerde daha çok üretmeye ve daha kaliteli imalat yapmaya alışacağız.
İçerde daha çok üretirken de ara malı ithalatını da adım adım azaltmaya ve o ara mallarını da içerde imal etmeye zorlanacağız ve yapacağız bunu. Yapmak zorundayız. Düşük kur ve değerli TL ile bu ithalat alışkanlıkları bitmez ve bitemez. İthalat ekonomisi olmaya ve cari açık vererek sürünmeye devam ederiz.
Benim 30 Eylül 2020 tarihinde bu sütunda yayınlanan yazımdan sonra ekşi sözlükte “Berat Albayrak devrim yapacak” başlığı altında tam 36 sayfa açılmış ve konu tartışılmış. Hepsini okudum. 100 birim ihracatın 80 birimi ithalat diyor bana itiraz eden çoğu katılımcı. Evet şu an ihracatımız da ithalata bağımlı ama işte bu alışkanlık da adım adım zorlana zorlana değişmek mecburiyetinde.
Değerli TL oldukça “Dışardan ithal et, burada montaj yap sonra sat” tarzı Türk sanayici alışkanlığı değişmez ve değişemez. Türkiye ekonomisi ithalat gözü iyi çalışan imalat-ihracat gözü ise sık sık tembellik ederek kayan bir insan gibidir uzun senelerdir. O yüzden hep yüksek cari açık verdik. Berat Albayrak bir devrim yaparak bunu değiştirmek istiyor ama dediğim gibi çok ama çok meşakkatli bir yol var önünde. Bilindiği gibi bir gözü çalışmamakta ısrar ederek tembellik eden kişilere uygulanan standart tedavi bellidir. Bana göre de Türk ekonomisinin durumu da aynen budur.