Reuters ajansı gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti
Reuters ajansı, Myanmar'da "Devlet Sırları Yasası'nı çiğnemekten gözaltına alınan iki çalışanının serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Reuters ajansı, Myanmar'da yanlarında resmi belgelerin nüshalarının bulunması üzerine "Devlet Sırları Yasası"nı çiğnemekten gözaltına alınan iki çalışanının serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Reuters Baş Editörü ve Yöneticisi Stephen J. Adler, konuyla ilgili açıklamasında, "Reuters muhabirleri Wa Lone ve Kyaw Soe Oo, Myanmar'da küresel öneme sahip olayların haberini yapıyordu. Bugün çalışmalarıyla bağlantılı gözaltına alındıklarını öğrendik." ifadesini kullandı.
Adler, özgür basına yönelik bu açık saldırıdan büyük endişe duyduklarını belirterek, "Yetkililere derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyoruz." dedi.
Myanmar Enformasyon Bakanlığı gazetecilerin yanı sıra belgeleri aldıkları iddia edilen, geçmişte Arakan eyaletinde görev yapan şu anda Yangon'da bulunan iki polis memurunun, 14 yıla kadar hapis cezası bulunan "Devlet Sırları Yasası"nı çiğnemekle suçlanacağını bildirdi.
Bakanlık gazetecilerin, belgeler, cep telefonları ve paranın bulunduğu bir masanın arkasında elleri kelepçeli fotoğraflarını da yayınladı.
Gazetecileri Koruma Komitesinin üst düzey temsilcilerinden Shawn Crispin, Myanmarlı yetkililere gazetecileri "bir an önce, koşulsuz serbest bırakma" çağrısı yaparken, Myanmar Yabancı Muhabirler Kulübü gözaltı haberi karşısında "dehşete düşüldüğünü" ve "Myanmar'da basın özgürlüğünün durumundan derin endişe duyulduğunu" açıkladı.
Myanmar'daki ABD Büyükelçiliği de "Reuters muhabirlerinin uygunsuz biçimde gözaltına alınmasının büyük endişeyle karşılandığını" bildirdi.
Öte yandan, Myanmar'da parlamento binası yakınında drone ile görüntü aldıkları iddiasıyla 27 Ekim'de gözaltına alınan gazeteciler Lau Hon Meng ve Mok Choy Lin ile Myanmar vatandaşı şoför ve yerel gazeteci Aung Naing Soe, başkent Nepido'da mahkemeye çıkarılmıştı. TRT World adına çalışan 4 kişi, 10 Kasım'da ruhsatsız drone bulundurmaktan ikişer ay hapse mahkum edilmişti. TRT World çalışanlarından ikisine daha sonra ek suçlamalar yöneltilmişti.
Myanmar yönetiminin özellikle orduyla bağlantılı konularda özgür basına baskıyı artırdığı ifade ediliyor.
Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik
Birleşmiş Milletler raporlarına göre, 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'da zulüm ve katliamlardan kaçarak Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısı 626 bine ulaştı. Köyleri tamamen yakılan Arakanlı Müslümanlardan binlercesinin katledildiği belirtiliyor.
Myanmar ordusunun etnik temizliğe dönüştürdüğü saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı, on binlercesi de kaçmanın yolunu arıyor. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.