KİTAPLIK

Refik Halid Karay'ın kaleminden 'gazeteciler'

İflah olmaz bir muhalifin matbuat hayatımız ve gazeteciler üzerine yazdığı her şey İnkılap Kitabevi tarafından basılan bu kitapta.

Refik Halid Karay'ın kaleminden 'gazeteciler'

İflah olmaz bir muhalifin matbuat hayatımız ve gazeteciler üzerine yazdığı her şey bu kitapta.

Meşrutiyet'in ilanına rastlayan 23 Temmuz'dan sonra gelen ilk günün, yani 24 Temmuz'un Gazeteciler Bayramı olarak kabulünde önemli bir role sahip olan Refik Halid Karay, "Bizde gerçekten demokrasi, matbuat hürriyetine ilişmeden iktidarda durabilecek bir hükûmete kavuştuğumuz gün tahakkuk etmiş olacak," diyordu.

DenemeTan, Akşam, Yeni İstanbul ve Aydede'de yayımlanan yazılardan bir araya getirilen Bu Gazeteciler'de damıtılmış bir Türkçe ile siyasetin, edebiyatın ve en çok da hayatın içinden geçen, hiç eskimeyen zamanlarda soluk alan bir muharririn tanıklıklarını okuyacaksınız.

Çözülmez bulmacalara hep yeni bulmacalar ekleyerek herkesi şaşırtan, dil cambazı bir yazarın penceresinden matbuat âlemimizin dününe dair her şey...

REFİK HALİT KARAY KİMDİR?

15 Mart 1888'de İstanbul'da doğan Karay, Galatasaray Sultanisi'nde ve Hukuk Mektebi'nde okudu. Maliye Nezaretinde memur olarak çalıştı. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra gazetecilik ile uğraşmaya başladı; Tercüman-ı Hakikat gazetesinde mütercimlik ve muhabirlik yaptı.

Yazıları yüzünden ilk önce Sinop'a daha sonra Çorum, Ankara ve Bilecik'e sürgün olarak gönderildi. İstanbul'a dönünce bir süre Türkçe öğretmenliği yaptı. İstanbul'un işgalinden sonra Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü'ne getirildi. Bu sırada Hürriyet ve İtilaf Fırkası'na üye oldu ve İstiklal Savaşı aleyhine yazdığı yazılar, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması sonrasında vatan hainliği ile suçlanmasına neden oldu. TBMM tarafından sınır dışına çıkartılmasına karar verilen 150 kişiden biri olarak ilan edildi, Beyrut ve Halep'te sürgün hayatı yaşadı.

Atatürk'e yazdığı şiir ve mektuplarla 150'likler listesindekilerin affedilmesinde çok büyük rol oynadı. Af kanunu ile yurda döndü, daha önceden çıkardığı Aydede adlı mizah dergisini tekrar yayınladı.

Türk Edebiyatı'nda ilk defa Anadolu'yu tanıtan eserleri ile ismini duyurmuş, yergi ve mizah türündeki yazıları ile de ün yapmıştır. Gözleme dayanan eserlerinde, tasvirler, portreler, benzetmeler kullanarak, sade, akıcı dili, güçlü tekniği ile 20. yüzyıl romancıları arasında seçkin bir yere sahip olmuştur.

İstanbul'u bütün renk ve çizgileriyle yansıtarak Türkçeyi ustalıkla kullanan Refik Halit, Türk edebiyatına birçok eser kazandırmıştır.

ÇOK OKUNANLAR