MEDYA KÖŞESİ

Ratinglerde şimdi ne olacak?

"TİAK'ın açıklamasında bir yanlışlık var. TİAK "ölçüm istemini durdurduk" diyor ama teknik olarak böyle bir şey mümkün değil."

Ratinglerde şimdi ne olacak?
GAZETECİLER.COM - Bir dönem AGB şiketi için de danışmanlık yapan, Rating operasyonu sırasında Emniyet'in de bilgi almak için başvurduğu akademisyen ve gazete yazarı Ali Atıf Bir, bugün köşesinde rating ölçümlerindeki son durumu yazdı.
 
"TİAK-AGB arasında dananın kuyruğu koptu" başlıklı bir yazı kaleme alan Bir,   TİAK'ın AGB ile arasındaki sözleşmeyi fesh ettiğini açıklaması üzerine durumu yorumladı:

"TİAK'ın açıklamasında bir yanlışlık var. TİAK "ölçüm istemini durdurduk" diyor ama teknik olarak böyle bir şey mümkün değil." diyen Ali Atıf Bir, yazısına şöyle devam etti: 

PEKİ BUNDAN SONRA NE OLUR?

"Çünkü sözleşmeye göre cihazlar ve sistem AGB'nin malı. Sadece veri kullanma hakkını TİAK'a devretmiş durumda. Şu anda AGB isterse veri üretimine devam edebilir. İsteyen müşterilere de verilerini pazarlayabilir. Hiçbir kuvvet de AGB'nin araştırmayı devam ettirmesine, yani ticaret özgürlüğünü kullanmasına engel olamaz.

AGB ÖLÇÜMLERE DEVAM EDER Mİ?

AGB veri üretimine devam eder mi? Bir süre önce ihaleyi kazanan TNS (Kantar Medya) en iyi ihtimalle nisan ayından önce veri üretemeyeceğine göre eğer müşterileri bireysel olarak "et" derse eder.

KANALLAR AGB'YE DEVAM ET DER Mİ?

Müşterileri "et" der mi peki? Kesinlikle der. Reklameveren verisizliğe asla tahammül edemez. Pazarlıklar, indirimler devreye gireceği için de kanallar eski fiyatlardan reklam satamaz hale gelir. Bu ortamda da veri yoksa bir ay içinde ne Kanal D ne ATV ne Show 500 milyon dolar eder ne de raporlanan-raporlanmayan ayrımı kalır.

Reklamveren şu andaki raporlanan kanalları raporlanmayan kanal fiyatlarına alma eğilimine gireceği için de şu andaki raporlanmayan kanallarda ciddi reklam geliri kayıpları olur.

AGB TÜRKİYE'YE KÜSÜP GİDER Mİ?

AGB küsüp Türkiye'den bir an önce gitmek ister mi? Sanmam... AGB bu işi tüm dünya ölçeğinde düşünüp "onur konusu" yapacaktır. Bu nedenle de yeni veri üretilene kadar zarar etme pahasına Türkiye'den ayrılacağını sanmıyorum. P&G, Unilever, Coca-Cola gibi dünya reklamveren devlerinin diğer ülkelerde AGB ile çalıştığını da unutmayın. Onlar "rica ederse" onları memnun etmek için bile Türkiye'de bir süre, belki küçülüp, ölçümlere devam edebilir.

ÇOK OKUNANLAR