MEDYA KÖŞESİ

Ratingi niye Digiturk ve D Smart ölçmüyor?

Bugün yazarı ve iletişimci Ali Atıf Bir şoke eden rating operasyonunu TV 8 ekranlarında değerlendirdi, merak edile o soruyu yantıladı...

Ratingi niye Digiturk ve D Smart ölçmüyor?
GAZETECİLER.COM
Gündeme bomba gibi düşen rating operasyonu Haber Aktif'in de gündemindeydi. Gökmen Karadağ'ın modere ettiği programa Bugün yazarı ve iletişimci Ali Atıf Bir katıldı. Bir, operasyonu değerlendirirken olası gelişmelere de işaret etti.

Türkiye'deki rating ölçümünün tartışmalı çok sorunlu olduğunu söyleyen Bir, bunu herkesin ortak şikayeti olduğunu vurguladı. 2500 denek üzerinden alınacak verilerin Türkiye'nin genel gerçeğini yansıtamayacağını belirten Bir, denek sayısının son anlaşmayla 5 bine çıktığını ekledi.

TÜRKİYE NEDEN 2500 DENEK'E MAHKUM?

Gökmen Karadağ
, çok sık dile getirilen bir soruyu konunun uzmanı olan Ali Atıf Bir'e yöneltti. Neden reyitng ölçümleri bir şirkete ve sayısı çok sınırlı olan deneklere emanet ediliyor? Digiturk gibi digital platformalın ölçümleri neden esas alınmıyor?

Karadağ'ın sorusu üzerine sözü alan Bugün yazarı, Digiturk, D Smart, Tivi Bu gibi yayın platformlarının çok daha sağlıklı ve kesin bir rating ölçümü yaptığını kabul etti. Ancak Bir'in bu ölçümlere dönük önemli bir uyarısı vardı:

"Bu yayınlar yüksek gelir grubuna hitap ettiği için reklam planlamasına dayanak olamaz. Hiç kimse asla ve asla bu verilerle reklam veremez. 5 bin denek aslında 20 bin kişiye denk düşer ki bu da Türkiye için yeterlidir. Reytingde mükemmel ölçüm yoktur unutmayalım. Gerçeğe en yakın ölçümü esas alarak yaparsınız. Bunlar çok pahalı yatırımlardır."

ÇOK OKUNANLAR