MEDYA KÖŞESİ

Radikal yazarı TSK'daki kast sistemini anlattı

Radikal yazarı Cüneyt Özdemir, astsubay olan babası sayesinde yakından tanıdığı TSK'nın kast sistemini bakın nasıl anlattı...

Radikal yazarı TSK'daki kast sistemini anlattı
GAZETECİLER.COM - Radikal yazarı Cüneyt Özdemir, Türk Silahlı Kuvvetlerindeki "kast sistemi" üzerine yazdığı yazısında ilginç bir ayrıntıyla okuyanların dikkatini çekti.

Astsubay olan babası sayesinde yakından tanıdığı bu kast sistemini ve rütbelerin asker ailelerine yansımalarını bakın nasıl anlattı Cüneyt Özdemir:

"...Bizim ordumuzda ciddi bir kast sistemi vardı. Benim çocukluğum askeri tesislerde geçtiği için bu kast sisteminin işleyişini de yakından biliyorum. Mesela Ankara yakınlarındaki asker ailelerin gittiği bir piknik alanında havuzun etrafı çizgilerle ayrılmıştı.

General aileleri havuzun bir kısmında, subaylar diğer kısmında, astsubaylar ise kendilerine ayrılan 'özel' alanda havuza giriyorlardı. Biz asker çocukları hep beraber basketbol oynuyor ancak sıra havuza girmeye gelince herkes babasının rütbesindeki alandan havuza girebiliyordu.

Hepimizin aynı havuza girdiğimiz düşünülürse olayın komikliğini sanırım daha iyi anlarsınız.

ABD ordusunda işler farklı yürüyor

2003 yılında ABD ordusu Irak'ı işgal ederken onlarla beraber bir ay geçirdim. Bu sayede ABD ordusundaki ast-üst ilişkilerini yerinde gözlemleme imkânına kavuştum.

Türk ordusu ile ABD ordusunu karşılaştırdığımda beni en çok şaşırtan ast–üst ilişkilerindeki farklılıktı.

Bizde genelde azarlama, emir verme, bağırma şeklinde ve kendi rütbesindekilerle kümeleşerek yaşanan hiyerarşik ilişki ABD ordusunda çok daha arkadaşça ve profesyonelce ilerliyordu.

Astsubaylar, subaylarla şakalaşıyor, subaylar albaylar ve generallerle bir iş arkadaşı gibi konuşuyordu. Savaşın ortasında olmamıza rağmen aralarında profesyonel bir hava vardı. Bizdeki ast-üst arasında sınıfsal farklar ve korku iklimi burada yerini bir işi bitirmeye çalışan insanların ortak hareket alanı olarak tanımlanmıştı. İtiraf edeyim bu ortamı gördüğümde içimden "Yahu bu nasıl ordu" diye geçirmedim değil. Gelin görün ki işler tıkır tıkır ilerliyordu."

ÇOK OKUNANLAR