MEDYA KÖŞESİ

Radikal yazarı Kızıldere'de ölen ağabeyini yazdı!

Ankara'daki küçük evimizde çok insan saklandı. Onlardan biri de Sinan Kazım Özüdoğru'ydu. 9 arkadaşıyla Kızıldere'de devlet tarafından katledildi.

Radikal yazarı Kızıldere'de ölen ağabeyini yazdı!

Radikal yazarı Yıldırım Türker 12 Mart muhtırası sonrasında Kızıldere'de öldürülen "ağabeyi"ni anlattı. 

"30 Mart 1972 günü, yatakhanede bir yöneticinin dinlediği radyodan duşmuştum. Neredeyse keyifli, oh çeker gibiydi radyonun sahibi. Kendimi dışarı zor attığımı, gözyaşları içinde Ankara’da yaşayan ailemi aramak için telefon bağlattığımı hatırlıyorum. Telefon bir saat içinde bağlanırken acımı paylaşacak bir arkadaş bulamamıştım.

Babam da ağabeyim de perişandı. Anamsa hastalanıp yatağa düşmüştü.

Kızıldere katliamını, lise hazırlık sınıfının büyük yatakhanesinde yaşanmış gibi hatırlarım. Kendimi yatılı okulda ilk olarak kimsesiz, yapayalnız hissettiğim o gün.
60’lar Ankarasının orta sınıf memur semtlerinden birinde yaşardık. 11-12 yaşlarında olsam gerek.

Bir akşamüstü sokaktan geçen bir boyacıyı annemin heyecanla çağırışını hala hatırlıyorum. Utangaç bir delikanlı, Züğürt Ağa’nın domates satışı gibi zar zor ‘boyacı’ diye bağırıyor, sanki ‘aman inşallah kimse duymamıştır’ der gibi mahçup bir edayla etrafına bakıyordu. Nitekim anam da delikanlı evin holünde ayakkabıları boyarken onu sorguluyordu. ‘Oğlum sen boyacı değilsin. Anlat bana.’

Adı Sinan Kazım’dı. O günden sonra ailenin en büyük oğlu oldu. Siyasal’da okuyordu. Yoksuldu."

Yıldırım Türker'in yazısının devamını Radikal gazetesindeki okuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR