MEDYA KÖŞESİ

Radikal kapandı diye değil bunun için üzüldü

Zaman yazarı Ahmet Turan Alkan, bugün köşesinden biraz kişisel bir yazıyla, Radikal gazetesinin kağıda basılı haline son vermesine neden üzüldüğünü anlattı.

Radikal kapandı diye değil bunun için üzüldü

13 Ekim 1996 günü okurun karşısına çıkan ve 18 yıl sonra, kağıda basılı gazeteyi sonlandırıp sadece dijital yayını ile yoluna devam etme kararı alan Radikal, dün arşivlik bir son sayı ile okurlarına veda etti.

Zaman yazarı Ahmet Turan Alkan, bugün köşesinden biraz fazla  kişisel bir yazıyla, Radikal gazetesinin kağıda basılı haline son vermesine neden üzüldüğünü anlattı.

Türkiye şartlarında gaztelerin kar etmediğini, patronların da buna alışık olduğunu, hatta bu yüzden sık sık bankacılık, emlak, pazarlama gibi başka alanlarda yatırımlar yaptıklarını gayet normal karşılayan Alkan, yazısında Radikal'i herşeyden daha çok Nedret Erdoğdu yüzünden özleyeceğini yazdı. Peki kim mi Nedret Erdoğdu? Gelin Alkan'ın yazısından hep birlikte okuyalım:

KONUYU BİRAZ ŞAHSİLEŞTİREBİLİR MİYİM LÜTFEN?

Belki bazılarınız ayıplayacak, “Konuyu şahsileştirme kardeşim” diye bana çıkışacak; başa gelen çekilir: Radikal’in kapanmasıyla bir alışkanlığım sekteye uğrayacağı için çok endişeliyim. Öteden beri Radikal’in çapraz bulmacalarını, her defasında yeni bir meydan okuma ve rekabet hissiyle çözmeye başlamak gibi bir küçük ve mâsum zevkim vardı; artık olmayacak gibi görünüyor bundan sonra.

Meydan okumaktan kasdım şu: Çapraz bulmaca, mürekkepli kalemle çözülmeli bana göre. İyice düşünüp cevabı kesinleştikten sonra kutucuğun tam ortasına gelecek şekilde düzgün bir kaligrafiyle doldurulmalı ve mutlaka büyük harf kullanılmalı. “A, bu yanlış olmuş, düzelteyim” diye bir şey yok benim kurallarımda. Düzeltmeye kalkıştığınız an yenilmişsiniz demektir. İşte bu kurallar çerçevesinde, takriben 15-20 dakikada bütün soruları doğru cevaplandırırsanız altına imzanızı atıp, “Yendim seni!” diye kendinize küçük bir iftihar böbürlenmesi armağan edebilirsiniz.

YENDİĞİNİZ KİŞİ KİM? RADİKAL'DE BELLİYDİ

Yendiğiniz kişi kimdir? Çapraz bulmacaları, çoğu kere adı bile zikredilmeyen birileri hazırlar ve künyede esâmileri okunmaz. Radikal’deki uygulama farklıydı, hem adı belliydi hazırlayıcının hem de e-mail adresi: Nedret Erdoğdu.

Ara ara kızdığım, eleştirdiğim olmuştur. Bulmacacıyı yanıltmaya bayılır; birden fazla karşılığı olan sorularda ustadır. Kelimenin yakın karşılığından ziyade pek belli etmeden uzak ve pek akla gelmeyen diğer karşılığını sorarak mandepsiye bastırmayı sever. Beni ara-sıra kızdıran bu özellikleri, aslında onun üslûbunu ve meziyetini teşkil eder. Okuyucuya her defasında, “Bakalım bugün hazırlayıcıyı yenebilecek miyim?” merakını telkin ettirmesi ise ustalık sırrıdır.

Nedret Erdoğdu’ya gecikmiş bir teşekkür borçluyum. Kitap okumaya geçmeden önce bana her defasında sonu belirsiz bir oyun gerilimi sunduğu için ona teşekkür ediyorum. Defalarca eleştiri mektubu gönderip, “Böyle olmaz kardeşim, bak bu böyle olur” diye ukalâlık etmeye niyetlendimse de elim varmadı.

RADİKAL'İN DİĞER YAZARLARI DARILMASIN AMA

Sağ ol Nedret Erdoğdu; Radikal’i özleyeceğim fakat –diğer yazarlar lütfen darılmasın!- bulmacalarını ayrıca arayacağım da muhakkak.

ÇOK OKUNANLAR