MEDYA KÖŞESİ

PKK Şemdinli'de ne yapmaya çalışıyor?

Güvenik uzmanı Nihat Ali Özcan, Habertürk ekranlarında PYD'nin Kuzey Suriye hamlesini ve PKK'nın Şemdinli hamlesini değerlendirdi.

PKK Şemdinli'de ne yapmaya çalışıyor?
GAZETECİLER.COM
Ece Üner
'in hazırladığı Akşam Raporu, Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelerle ortaya çıkan geniş bir Kürt otonom bölgesi ihtimalini masaya yatırdı. TEPAV araştırmacısı Nihat Ali Özcan, Habertürk ekranlarında PYD'nin Kuzey Suriye hamlesini ve PKK'nın Şemdinli hamlesini değerlendirdi.

PKK SURİYE KÜRTLERİ İÇİNDE BİLİNÇ VE SİYASİ OLARAK GENİŞ BİR NETWORK'A SAHİP

"PKK 80'lı yıllardan itibaren Suriye Kürtleri içinde örgütlendi. Bu kitleyi Türkiye ile yürüttüğü savaşa kanalize etmeyi başardı. 7-8 bin Suriyeli Kürt genci PKK saflarında Türkiye ile savaşırken hayatını kaybetti. Bunun yarattığı geniş bir network var. Bilinç olarak siyasi olarak... Yeni gelişmelerle birlikte PKK kapasitesini üç yeni alana daha taşımış oldu. Daha önce Kuzey Irak'tan Türkiye'ye girerken artık yeni bir alan daha kazanmış oldu. Bu durum ciddi bir risk oluşturabilir."

PKK'NIN ŞEMDİNLİ HAMLESİ ASKERİ DEĞİL SİYASİ AMAÇLAR TAŞIYOR

"Bu model askeri olmaktan çok propganda ve siyasi anlamı var. Yoksa aklı başında Türkiye'nin bir bölgesinie ele geçirip tutmak mümkün değil. Coğrafi olarak da mümkünse yoğun çatışmalar olabilir. Yüzlerce militanın ölümünü göze alıp bir süre bir bölgeyi elinde tutması PKK gibi bir örgüt açısından çok mantıklı değil. Ama kamuoyunu etkilemek, kendi kiltlesine moral vermek açısındani hükümeti sor duruma düşürmek açısından anlaşılabilir bir durum. Yoksa bir bölgeyi ele geçirip bayrağını dikmesinin PKK'nın stratejileri açısından bir mantığı yok."

PKK KAMUOYU VE HÜKÜMET ÜZERİNDE BASKI KURUYOR

"Kamuoyunu etkilemek ve karar alıcıları belli bir alana sürüklemek için örgütün kullanacağı en iyi enstruman eylem yapmaktır. Yoksa bir kaç bin militanla bir zafer kazanması zaten mümkün değil. Hükümetin güç kullanmaktaki sınırlı alanından istifade ediyor. Kendisi için bir güç kullanımı sınır yok çünkü. Hükümet hem kendi kamuoyuna hem de dünyaya karşı sorumlu. Örgüt de bunun için hükümeti zorluyor. Hem kamuoyu olarak hem de psikolojik olarak baskı oluşturmak istiyor."




ÇOK OKUNANLAR