MEDYA KÖŞESİ

PKK neden öğretmenleri kaçırıyor?

Taraf yazarı Emre Uslu,ğretmen kaçırma eylemlerininin perde arkasını konu alan yazısında PKK'nın yeni konseptini yazdı...

PKK neden öğretmenleri kaçırıyor?
GAZETECİLER.COM
Taraf yazarı Emre Uslu, son günlede dikkat çeken öğretmen kaçırma eylemlerini mercek altına aldı. Uslu, PKK'nın kendi medyasında bu eylemlerin arka planını açık açık yazıp tartıştığını ancak Türk medyasının konuya ucuz bir izah getirdiğini, gerçeği gözardı ettiğini savundu.

Peki PKK çok sayıda öğretmeni neden kaçırdı, hangi öğretmenleri alıkoyacağına nasıl karar verdi? Uslu'ya göre öğretmenlerin kaçırılmasının temel nedeni bölgede anadilde eğitim hedefini fiilen uygulamaya sokmak. Kaçırılan öğretmenlerin dindar ve Kürt oluşuna da dikkat çeken Taraf yazarı şöyle yazmış:

Eylülün 10’unda yazdığım yazım “PKK eğitim kurumlarına saldıracak” başlığını taşıyordu. Ancak ne necip Türk medyası ne de değerli devlet adamlarımız PKK’nın ne yapmaya çalıştığını anlamak niyetinde değil. Bırakın PKK kaynaklarında açıkça yapılan tartışmaları takip edip gündeme getirmeyi, bunları takip edip PKK’nın ne yapacağını, nereye saldıracağını, nasıl bir strateji izleyeceğini yazanları da “kâhin” ilan edip itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Oysa PKK’nın ne yapacağını görmek için kâhin olmaya gerek yok.

Şimdi PKK 12 öğretmeni kaçırdı, tartışma başladı. Muhtemelen daha fazlasını da kaçıracak. Ama necip Türk basını yine basmakalıp yorumlar attırmaya devam ediyor: “PKK halkı cahil bırakıp onları terörün kucağına çekmek istiyor.” PKK’ya son yıllardaki katılımlara bakıldığında katılımların önemli bir kısmının üniversitelerden geldiğini görmeden yorum sıkıyor medyamız. PKK öğretmenleri iki nedenle kaçırır.


1- Dindar oldukları için kaçırıldılar...

Bunlardan ilki kaçırılan öğretmenlerin yöre insanı gibi ve onlar kadar dindar olması. Kaçırılan öğretmenlerin köylerini arayıp konuştum. Elazığ’da kaçırılan öğretmenler Zaza. Elazığ’ın Yoğunbilek Köyü oy tercihlerini AK Parti’den yana kullanmışlar. Kaçırılan öğretmenlerin de köyün eğitimini yansıttıkları ifade ediliyor. Diyarbakır’ın Hazro ilçesi Çiftlibahçe Köyü’nden kaçırılan Ahmet Ürün öğretmenin eşiyle konuştum. Eşi kaçırıldığında yanında olduğunu, gece kapıyı çalıp eşini çağırdıklarını, köyde bir şeyler olduğunu düşünerek kapıya çıkmadığını daha sonra da eşinden haber alamadıklarını ifade etti. Eş Ürün’ün Erdoğan’a net bir çağırısı var: “Bu öğretmenler devletin öğretmeni ve kaçıranlar rahat bırakılmasın. Eşimin ne suçu var ben eşimi yanımda istiyorum. Eğer sorun anadilde eğitim sorunuysa onun için de bir şeyler söylesin. Yeter ki eşim yanıma sağ salim dönsün.” Sesimizi duyun mesajı veriyor.

Kitabın ortasından konuşalım. Kaçırılan öğretmenlerin yöre insanı gibi dindar olmaları PKK’nın kaçırma nedenlerinden biri. Hatta büyük ihtimal bu yönde. Zira PKK son yıllarda savaşını bölgedeki etkin dindarlara yöneltmiş durumda. Bu noktada AKP teşkilatları ve diğer dindar figürlerin hedef alınması kapsamında bu öğretmenlerin de kaçırılmış olma olasılığı var. Eğer PKK bu gerekçeyle o öğretmenleri kaçırdıysa bundan sonraki adımlarının ne olacağı aşağı yukarı belli ama bunu buradan yazamam. Kürt halkının buna DUR demesi gerekiyor.


2- Kürt oldukları için kaçırıldılar...

Öğretmenler eğer sadece Kürt olduklarından dolayı kaçırıldılarsa o zaman durum başkalaşır. Bu durumda soruyu şu şekilde sormamız gerekiyor: PKK neden Kürt kökenli öğretmenleri hedef alıyor? Nedeni aslında Duran Kalkan açıklıyor. PKK Kürt kökenli öğretmenleri kaçırarak birçok yere mesaj veriyor. Birincisi Kürt kökenli öğretmenlerin Türk devlet sisteminin öğretmeni olarak “Kürt çocukları asimile etmesini” onaylamadığını anlatmaya çalışıyor. Böylece kendi gücünü ve baskısını Kürtlere iyice hissettirmek istiyor.

Öğretmen kaçırma stratejisinin arkasında yatan ikinci neden devletin eğitim faaliyetini etkisiz hale getirip KCK’nın eğitim faaliyetini dikte ettirmek. Bu durumda PKK’nın neden Kürt kökenli öğretmenleri kaçırdığı da anlam kazanıyor.

Buna göre PKK Kürt öğretmenlerin önüne birkaç seçenek sunacak demektir. Bunlardan biri okullarına dönmeleri ve “ANADİLDE EĞİTİM” vermeye başlamalarıdır. Yani PKK, KCK’nın ilan ettiği demokratik özerkliği kendi imkânlarıyla hayata geçirmek için Kürt öğretmenlere anadilde eğitim vereceksiniz baskısı yapmak için kaçırdı. Bu durumda doğal olarak o öğretmenler devlet ile PKK arasında kalacak. Zaten Duran Kalkan’da eğitimin bir kısmını biz bir kısmını devlet verir diyor değerlendirmelerinde. PKK’nın talebini kabul etmeyip anadilde eğitim vermem diyen öğretmenler de haliyle okulu bırakmak zorunda bırakılacak. Umuyorum ikinci ihtimal doğrudur...