GÜNÜN MUHABİRİ

Pınar Ersoy

Milliyet

Pınar Ersoy

ABD'nin Missouri eyaletindeki Ferguson kentinde günlerdir süren sokaklardaki halkın isyanı gözleri bir parça olsun ABD'ye, ırkçılığa ve zenci haklarına çevirdi.

18 yaşındaki siyah genç Michael Brown'un 6 polis kurşunu ile katledilmesi sonrasında başlayan isyan aslında, siyahler için sadece bir patlama noktası...

İkisi kafasına altı kurşunla öldü

Polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülen 18 yaşındaki siyahi genç Michael  Brown’ın cesedinde yapılan ön otopside ikisi kafasında olmak üzere 6 kurşun izine rastlandı.

New York Times’a göre, özel olarak yaptırılan otopsinin ön raporuna göre kurşunlardan ikisinin gencin kafasına, diğerleri ise sağ koluna isabet etti.

Michael Brown’ın otopsi raporunun açıklanmasının ardından Ferguson’da gösteriler daha da büyüdü.

Gündüz barışçıl geçen gösteriler, karanlık çöktükten sonra şiddetleniyor. Önceki gece yarısı yürülüğe giren sokağa çıkma yasağına dört saat kala, polis ile kalabalık arasında çatışma çıktı.

Saat 20.30 sularında göstericiler arasında patlayan silah sonucunda bir kadın yaralandı. Bunu üzerine “gösterilerin artık barışçıl olmadığını” duyuruan polis megafonlarla dağılmaları için protestoculara çağrı yapmaya başladı.

Vali Ulusal Muhafızları Göreve Çağırdı

Göstericilerin büyük kısmı dağılırken, 100 kişilik bir grup reddetti. Polis, göz yaşartıcı gaz kullanırken, göstericiler taş ve molotofkokteylleri ile karşılık verdi. Müdahalesi sonucunda, sokağa çıkma yasağı yürülüğe girmeden yaklaşık bir saat önce tüm göstericiler dağıtıldı. Bu sırada bazı işletmelerde yağma olayları yaşandı.

Olaylar üzerine Missouri Valisi Jay Nixon, halkın güvenliğini ve düzeni sağlamak için ordunun yedek birimi olan Ulusal Muhafızlar’ı Ferguson’a çağırdığını açıkladı.

Obama tatilini yarıda kesti

ABD Başkanı Barack Obama, tatilini iki günlüğüne yarıda keserek Washington’a döndü. Obama’nın, Ferguson’daki gelişmelere ilişkin Adalet Bakanı Eric Holder’la görüşeceği bildirildi. Obama’nın Irak’taki gelişmelerle ilgili Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleriyle bir araya geleceği de belirtildi.

Peki biz bunların tamamını nereden öğreniyoruz? Dünya ajanslarının çok yakından takip ettiği Ferguson olaylarını Milliyet muhabiri Pınar Ersoy da yerinden, Ferguson'dan izliyor.

Gazetesindeki haberinde sadece olan bitene dair bir özet yok. Aynı zamanda olayların içindeki göstericilerle yapılan röportajlar da var. Ne istediklerini, neden polisle çatıştıklarını bir bir anlatıyor Pınar Ersoy. Biz de kendisini günün muhabiri seçiyoruz.

ÇOK OKUNANLAR