GÜNÜN MUHABİRİ

Özlem Akarsu Çelik

Tecavüze uğrayan/şiddet gören kadınların fotoğraflarına yer veren medya nedense tecavüzcüleri teşhir etmiyor!

Özlem Akarsu Çelik

GAZETECİLER.COM - Ankara'da 26 yaşındaki üniversite öğrencisi Yeşim,  2010'da evine yürürken iki erkek tarafından kaçırıldı. Tecavüze uğradı, cüzdanındaki paralara el konuldu. Tecavüzcüleri onu salıverince karakola gitti. Uzun bir süre yetkilileri olaya müdahale için ikna etmeye çalıştı... 8 saat, üzerinde tecavüzün delili kıyafetleri ve darpın delili yara bereleriyle karakol karakol gezdi. Sonunda polisler görgü tanıkları sayesinde tecavüzcülerin kimliklerini tespit edip  yakaladı. 

Ancak mahkeme önce uzun tutukluluk süresini gerekçe gösterip sanıkları serbest bıraktı ve en sonunda 19.5'ar yıl hapis cezasına çarptırdı. Bu sürenin 2/3'ünü yatacaklar.

Akşam yazarı Özlem Akarsu Çelik, bugün gazetesinin "Bir Ankara Tecavüzü" başlığı ile manşetine taşıdığı haberinde tecavüze uğrayan ardından  mahkeme sürecinde başına gelenler ile iyice yaralanan genç kadının hikayesini böyle anlatıyor.

TECAVÜZ HABERİ NASIL YAPILIR?


Başlıktaki sorunun yanıtını tecavüze uğrayan genç bir kadın (ismini gizli tutmak için Yeşim rumuzunu kullandık), AKŞAM'a yaptığı şu açıklamayla verdi: Yaşadıklarımın ağırlığı bir yana kadınlar için yargı süreci tam bir eziyet. Savcı beni sorgularken kendimi öldürmeyi bile düşündüm. Medya da mağdurları çok zor durumda bırakıyor. Tecavüze uğrayan/şiddet gören kadınların fotoğraflarına yer veren medya nedense tecavüzcüleri teşhir etmiyor! Kadına yönelik şiddet haberlerinin bu şekilde sunulması tecavüzcüler açısından adeta teşvik edici! Eğer anlatacaklarımı siz de böyle aktaracaksanız hiç haber yapmayın lütfen!' Yaptığımız araştırmada Yeşim'e tecavüz eden iki erkeğin fotoğrafına rastlamadık. Deşifre edilmemeleri bile Yeşim'i eleştirilerinde haklı çıkarıyor.

Bu haberiyle Özlem Akarsu Çelik günün muhabiri olmaya hak kazandı.
ÇOK OKUNANLAR