MEDYA KÖŞESİ

Özkök: adalet, hukuk, mantık, vicdan!

Ertuğrul Özkök de köşesini Doğan Grubu'na kesilen rekor cezaya ayırmış. Ama kullandığı kavramlar biraz düşündürücü geldi...

Özkök: adalet, hukuk, mantık, vicdan!

GAZETECİLER.COM - Ertuğrul Özkök de bir çok Hürriyet yazarı gibi köşesini Doğan Grubu'na kesilen rekor cezaya ayırmış. Ama Özkök diğer Doğan Grubu yazarlarından farklı bir konumda olduğu için ne yazacağı merak ediliyordu. Özkök aslında beklenen yazıyı yazmış. Vicdan, adalet, hukuk, mantık gibi kavramlarla özetlenebilecek bir sağduyu çağrısı yapmış. İşe yarayacağını düşünüyor demek ki. Ne diyelim. Kendisine kolaylıklar

"Maliye Bakanlığı’nın vergi denetimini yapan mensupları, birbirlerine “Üstat” diye seslenirler.

“Üstatlık” sadece, mesleğin kıdemlilerine duyulan basit bir saygının ifadesi değildir.

Aynı zamanda, toplumun ve devletin bu en temel müessesesinin, yıllar boyunca oluşturulmuş vicdan ve adalet duygusunu, bir lonca ahlakı gibi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e, nesilden nesle taşıyan kültürün ifadesidir.

Bakanlığın dürüst nesilleri, bu adalet kültürünü, Türkiye’nin en ağır çalkantıları, en çatışmalı dönemlerinde, en müstebit yönetimleri sırasında bile korumuşlardır.

86 yıllık Cumhuriyet tarihimizin ne tek partili hükümet zihniyeti, ne askeri rejimleri, ne yüzde 65 çoğunlukla iktidara gelmiş partileri, ne Milliyetçi Cepheleri Maliye’nin dürüst elemanlarını, dönemin tetikçileri haline getirebilmiştir.

Bir ülkenin vergi zihniyetini adil kanunlar, izan, vicdan ve tarafsızlık tayin eder.

Bugün ülkemizin Maliye Bakanlığı’nın başında, uzun yıllar bu anlayışın hâkim olduğu, ekonominin temel mantığını içselleştirmiş demokratik bir dış ülkede çalışmış bir insan bulunmaktadır.

Sayın Mehmet Şimşek, uzun yıllar Londra’da, böyle bir demokratik iklimde finans mesleğini sürdürmüştür.

İşte o nedenle, kendisinin Doğan Medya Grubu’na kesilen bu cezalar hakkındaki gerçek duygularını çok merak ediyorum.

Bu cezaları, kendi iktisadi müktesebatına ve en önemlisi vicdanına sığdırıp sığdıramadığını çok merak ediyorum.

Kanunlar, en açık ifadeleriyle ortada dururken, yıllardır bu kanunu uygulayarak hisse devirleri yapmış yüzlerce şirketten tek kuruş vergi almamışken, ülkenin vergi şampiyonu bir şirketine, cirosundan, hatta bugünkü piyasa değerinden bile fazla vergi cezası yazmayı içine alabilecek bir vicdanın var olduğuna inanamıyorum.

(...)

Ayakta kalma mücadelemizin zor olduğunu biliyoruz.

Ama vicdanımız, bize bu insafsızlığı yapanlarınkinden kat ve kat daha rahat.

Şirketlerimizde çalışan binlerce arkadaşımızın dayanışma duygusu her zamankinden kuvvetli.

Ayakta kalma gücümüzü de işte bu duygudan alıyoruz."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 4 yorum