MEDYA KÖŞESİ

Özay Şendir yazdı: Demek toplu delilik dedikleri şey tam olarak buymuş

Televizyonculukta süreden çok yayının içeriğine bakmak gerektiğini söyleyen Cadde yazarı Özay Şendir konuyu örneklerle açıkladı.

Özay Şendir yazdı: Demek toplu delilik dedikleri şey tam olarak buymuş

Son günlerin en tartışılan konularından biri de hangi cumhurbaşkanı adayının hangi ekranda kaç saat kaldığı... Konuyu köşesinde değerlendiren Özay Şendir cumhurbaşkanı adaylarının ekranda canlı yayın için kaldıkları süre mukayesesinin kriterlerinin bilinmesinin çok zor bir alan olduğunu söyledi. 

ÖZAY ŞENDİR'İN YAZISI

Herkesin elinde bir saat ya da kronometre, ‘hangi cumhurbaşkanı adayı, hangi ekranda kaç saat, kaç dakika yayın süresi aldı?’ diye hesap yapıyor.
Demek toplu delilik dedikleri şey tam olarak buymuş.

Televizyonculukta ama özellikle de haber söz konusu olduğunda, süreden çok yayının içeriğine bakmak gerekir.

Konu daha net anlaşılsın diye basit örnekler vereyim:

Seren Serengil, televizyon programında kanlı-bıçaklı olduğu Gülben Ergen’den söz ederse, süreye mi bakılır yoksa ne söylediğine mi?

Galatasaray TV ya da Beşiktaş TV’nin yayınlarında Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel’den söz edilse, süre mi önemli olur, söylenenler mi? Kural bir, önemli olan süre değil, içeriktir her zaman.

Gelelim cumhurbaşkanı adaylarının ekranda canlı yayın için aldıkları süre mukayesesine...

Kriterlerini belirlemenin çok zor olduğu bir alan bu...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İngiltere Başbakanı ya da Sırbıstan Cumhurbaşkanı ile düzenlediği ortak basın toplantılarını ele alalım. Bunlar da televizyonlardan canlı yayınlanıyor. Erdoğan’ın ekranda görünme süresi yazılıyor ama seçim propaganda çalışması değil...

Türkiye-Azerbaycan ilişkileri açısından son derece önemli olan TANAP’ın açılışında, Erdoğan ve Aliyev yine kürsüde olacak, o süreyi ne yapacağız, hangi haneye yazacağız?

Televizyonculuk konusunda biraz fikri olanlar bilir ki, taraflı yayıncılıkta süreye gelinceye kadar birçok başka nokta vardır.

Mesela bir miting yayınında, kameraları meydanın boş ya da dolu yanlarını görecek şekilde kurmak bir tercihtir.

Kalabalığın alkış ya da
sloganının sesini kısmak ya da açmak da öyle... Asıl taraftarlı yayın, mitinge dair anons ve haber paketlerinde yapılır zaten.

Adayın önemli cümlelerini habere almaz ya da konuşmanın en kötü yerini verirsin, miting alanında itiş-kakış olursa, uzun uzadıya haber yaparsın. Mitingin ardından geriye kalan çöplerin arasından ‘Bir de çevreden söz ediliyor ama manzara bu’ anonsu çektin mi, al sana taraflı haber.

O yüzden herkes elindeki saat ya da kronometreyi yerine bıraksın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar