Özay Şendir yazdı: Black List'ten ilginç bölüm
Milliyet yazarı Özay Şendir, meşhur Black List dizisinin bir bölümünde Türkiye'ye ilişkin bir konunun işlendiğini kaydetti.
Milliyet gazetesi yazarı Özay Şendir, bugünkü köşesinde "MİT ‘Kara Liste’ye girdi sonunda" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Şendir, Netflix'in meşhur dizisi Black List'in bir bölümünde Türkiye'ye ilişkin bir konunun işlendiğini kaydetti:
Black List, Sony Pictures’ın ürettiği, 2013 yılından beri NBC’de süren ve 8. sezonda da devam edeceğini açıkladığı dizinin adı. Bir ana hikâyesi var bir de her bölümde işlenen suç dosyaları var. Geçmişte de bu dizide çeşitli Türkiye ve Türk karakterler göndermesi yapılırdı ama 7. sezonda iş değişti biraz. Sezonun 12. bölümünde, Bizans döneminde yapılmış, Kayseri’deki bir kazıda ortaya çıkarılmış kutucuklar ele alınmış. Senaryoya göre, o kutucuklardan birinin üzerinde de Türkiye’de görev yapan CIA ajanlarının adları yazılı.
Dizinin kahramanı her zaman olduğu gibi zoru başarıyor ve “Microdot” yöntemiyle yerleştirilmiş isimleri buluyor. O ne, isimler tamamen Türk vatandaşlarına ait ve anlıyoruz ki bunlar, CIA için çalışan Türk vatandaşlarının listesi. Garip olan, senaryo ekibinin kahramana sadece “Biz ters anlamışız” dedirtmesi, ABD’li seyirci o isimlerin ne olduğunu anlamamıştır büyük ihtimalle.
Kahra manımız Türk istihbaratının kiraladığı önemli bir şahsiyeti ve Türk ajanlarını yeniyor, bölüm de “mutlu son” ile bitiyor.
Komplo teorilerini sevmem ama Black List senaryolarında bugüne kadar sadece Çin ve Rus gizli servislerinin görevdeki ajanlarıyla çatışıldı, İsrail gizli servisiyle de birden çok kere iş birliği yapıldı.
Başkan Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’ın yönetim kurulu üyesi olduğu bir yapı Netflix.
ABD yapımı dizi ve filmlerinden çok, fikirler ve ideolojiler ihraç ettiğini düşünen çok insan var.
O yüzden bana fazla ilginç geldi bu bölüm.
Döner ithalatı ne zaman?
Süt tozu ithalatımız yüzde 9 bin küsurat, peynir altı suyu ithalatımız da yüzde 6 bin küsurat artmış.
Hiç takılmadım bu rakamlara ve oranlara.
Ama Türkiye’nin yoğurt ithalatının yüzde 864 arttığını görünce gözlerime inanamadım.