Orhan Bursalı: Türkiye’de ‘aşıyı acil geliştirin’ baskısı doğru değil...
Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, "Türkiye’de ‘aşıyı acil geliştirin’ baskısı doğru değil..." uyarısında bulundu.
Dünyanın bazı ülkelerinde ve Türkiye'de Covid-19 aşısı konusunda "acil" kararlar devreye girdi! Türkiye'deki karar kapsamında Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği'ne bulaşıcı hastalıklar kapsamındaki aşılar için "Acil Kullanım Onayı (AKO)" hükmü eklendi. Türkiye'ye getirilen aşıların acil kullanımı anlamına gelen kararı, bugünkü köşesine taşıyan Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı, "Türkiye’de ‘aşıyı acil geliştirin’ baskısı doğru değil..." dedi.
"Aslında karşı karşıya olduğumuz pandeminin yarattığı aciliyette doğru bir karar" siyen Bursalı, "buna rağmen, saydamlık eksikliğinden ötürü, bu kararda bile yoğun şüphelerin" öne çıktığını ve tartışma yaşandığını söyledi.
"Bakanlar ise ikide bir laboratuvarda boy göstermesinler" diyen Bursalı, "hem Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın hem Sağlık Bakanı’nın aşıların geliştirildiği laboratuvarlarda çok sık görünmesi ve çalışılan aşıların ne zaman uygulamaya konacağı hakkında sık sık açıklamalarda bulunmalarına" dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Evet, bilgi alıyorlar, ama bir bakıyoruz, oradaki iyimser takvimi açıklıyorlar. Aşı geliştirme çalışmaları önceden hazırlanan takvime büyük ölçüde uymaz. Zaman sarkar, başka çalışmalar gerekir, faz 1, 2 ve 3 aşamalarının çok sağlıklı ve tüm uluslararası kurallara göre yürütülmesi gerekirken, kendilerini bakanlıkların “hadi bir an önce üretin” baskısı altında hisseden araştırmacılar, çalışmaları sıkıştırabilir ve sonuçta üretim aşamasında kısa zamanda - hemen sonuç alma sürecine girilir."