MEDYA KÖŞESİ

Oray Eğin'in amacı 'ödüle gölge düşürmek' mi?

"Bu çabaları sonuna kadar önemsiyorum, destekliyorum. Ama işte şeytan dürtüyor" dedi ve o meş'um soruyu sordu...

Oray Eğin'in amacı 'ödüle gölge düşürmek' mi?
GAZETECİLER.COM - Uluslararası Basın Enstitüsü'nden (IPI) gazeteci Zeynep Oral'a 1995'teki Kardak krizinden hemen sonra Yunanistan'dan Margarita Papandreu'yla ortak kurdukları WINPEACE organizasyonu ile 'bölgede dayanışma ve barışın kalıcı olması'nı sağladıkları için ödül verdi.

İLK KİTABINDA ELEŞTİRMİŞTİ İKİNCİSİNDE ÖVGÜYE BOĞDU

Akşam yazarı Oray Eğin, ilk kitabında yerden yere vurduğu, ardından beraber katıldıkları Mustafa Balbay için kitap imzalama etkinliği sonrasında, daha önce söylediği sözleri için 'özür' anlamına gelebilecek bir yazı kaleme alan ve son kitabında da aynı övgü dolu satırları tekrarladığı Zeynep Oral'ın aldığı ödülü bugün köşesine taşıdı.

KARDAK TAMAM DA 2011'DE ÖDÜL NE ALAKA

Eğin, Kardak sürecinde önemli rol üstlenmiş olabilirler ama krizler depremden sonra doğal olarak geride kaldı dedi ve şöyle devam etti:

"Siz de '2011 yılında ne alaka' demiyor musunuz? WINPEACE, Türkiye-Yunanistan arasında hemen her gün bir krizin çıktığı 90'lı yıllarda, özellikle de Kardak sürecinde önemli bir rol üstlenmiş olabilir.

Ama 1999'daki depremden beri bölgede doğal bir sulh oluştu zaten; herhangi bir örgüte, siyasi müdahaleye gerek kalmadan 'doğal' olarak gerçekleşti bu birliktelik. İki ülke arasındaki krizler artık geride kaldı, hatta Batı ülkeleriyle ilişkileri askıya alan Başbakan Erdoğan hükümeti bile Yunanistan'a sırt çevirmedi.

Çok kısa süre önce Erzurum'a bile geldi Papandreu."

EĞİN'İN AMACI ÖDÜLE GÖLGE DÜŞÜRMEK Mİ?

Eğin ardından amacının ödüle gölge düşürmek olmadığının altını çizdi ve şöyle devam etti yazısına:

Amacım 'Güzel Zeynep' olarak tanınan 'Kalbi de kendisi de güzel olan' Zeynep Oral'ın sevincine gölge düşürmek, böylesi anlamlı bir ödülü lekelemek değil. Bilakis sevindim de, çünkü böylesi ödüller en azından dünyanın bir süre de olsa yüzünü Türkiye'ye çevirmesine fırsat oluyor. Ama basın özgürlüğü konusunda onlarca simge varken, Türkiye basın özgürlüğüne kısıtlamalar getirmekle tanınan bir ülke haline gelmişken IPI hakikaten başka birini bulamadı mı?

Zeynep Oral'ın meslektaşı Mustafa Balbay için nasıl uğraştığını, hastalık-yorgunluk demeden onun adına her yere koşturduğuna tanık oldum. Bu konuda çok fedakarlık yaptı, çok koşturdu.

Ödül bu vesileyle verilseydi hiçbir şey diyemezdim, ama WINPEACE'in neden şimdi onurlandırıldığını gerçekten anlamıyorum.
Artık bu kadarını da sorgulayalım. Oral'ı değil, Enstitü'yü sorguluyorum.

AMA İŞTE ŞEYTAN DÜRTÜYOR

(...)  Bu çabaları sonuna kadar önemsiyorum, destekliyorum. Ama işte şeytan dürtüyor.

Bildiğim bir tek şey varsa o da lobicilikte Zeynep Oral'ın üstüne isim olmadığıdır.
Batı'daki bütün kurumlarda da lobicilik oyununu kuralına göre oynamaktır.