MEDYA KÖŞESİ

Oray Eğin Hasan Cemal'e verilen ödülü sordu!

Sözcü yazarı Oray Eğin, Hasan Cemal'e Har­var­d‘­ın pre­sij­li Nie­man Vak­fı­’n­dan verilen ödülün, neden verildiği sordu. İşte cevabı

Oray Eğin Hasan Cemal'e verilen ödülü sordu!

Sözcü yazarı Oray Eğin, Hasan Cemal'e verilen ödül hakkında Nieman Vakfı ile konuştuğunu, Vakıf'tan gelen "Ha­san Ce­mal bi­rey ola­rak de­ğil, bas­kı al­tın­da­ki di­ğer tüm ga­ze­te­ci­le­ri tem­sil et­me­si açı­sın­dan se­çil­di"yanıtını da okurlarıyla paylaştı.

Ha­san Ce­mal şim­di de ‘in­teg­rit­y’ ödü­lü al­dı Har­var­d‘­ın pre­sij­li Nie­man Vak­fı­’n­dan. Türk­çe­de tam kar­şı­lı­ğı yok in­teg­rit­y’­nin; ‘sağ­lam­lı­k’ de­ne­bi­lir. Bel­ki Türk­ler­le de in­teg­rity ol­ma­dı­ğı için… Ha­san Ce­ma­l‘­de hiç ol­ma­dı­ğı­nı bi­li­yo­ruz.

Ame­ri­ka­’dan ve dün­ya­dan seç­me ga­ze­te­ci­le­rin bir se­ne­li­ği­ne eği­tim gör­dü­ğü Nie­man Prog­ra­mı­’n­da­ki­ler bu se­ne onu ödü­le la­yık gör­müş­ler. Ara­la­rın­dan hiç­bi­ri Türk de­ğil, Türk­çe bil­mi­yor.

İs­ter is­te­mez Nie­man Vak­fı­’na sor­dum. Siz Ha­san Ce­ma­l‘­i ne ka­dar iyi ta­nı­yor­su­nuz di­ye…

Me­se­la es­ki­den dar­be­ci ol­du­ğu­nu (gü­nah çı­kart­tı­ğı­nı) bi­li­yor mu­su­nuz… Ya da il­le­gal din­le­me­le­re des­tek ve­rip ‘i­çe­ri­ğe ba­ka­lı­m’ de­di­ği­ni… 28 Şu­ba­t’­ı des­tek­le­di­ği­ni… Bu­gün­kü oto­ri­ter Tür­ki­ye­’nin te­me­lin­de kat­kı­sı bu­lun­du­ğu­nu… 2015 yı­lı Nie­man burs­lu­la­rı adı­na Wah­yu Dhyat­mi­ka açık­la­ma yap­tı.

‘E­vet Bay Ce­ma­l‘­in geç­miş­te­ki iş­le­rin­den ha­ber­da­rız. Onun iş­le­ri­nin, özel­lik­le ik­ti­dar­da­ki­le­re kar­şı dü­rüst­çe ger­çek­le­ri yaz­ma­sı­nın, ye­ter­li ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­ruz. Ay­rı­ca bu ödül bir şah­sa ve­ril­me­di­ği­ni de tek­rar ifa­de et­me­li­yiz.Ha­san Ce­mal bi­rey ola­rak de­ğil, bas­kı al­tın­da­ki di­ğer tüm ga­ze­te­ci­le­ri tem­sil et­me­si açı­sın­dan se­çil­di. Tür­ki­ye­’de­ki ba­sın ve ifa­de öz­gür­lü­ğü­ne da­ir da­ya­nış­ma­mı­zı sim­ge­le­me­si­ni is­ti­yo­ruz bu ödü­lün.

ÇOK OKUNANLAR